Evenement

Werkplaats: Ensceneren van leerervaringen in begeleide intervisie

Studiedag 25 maart 2024, Utrecht

Supervisoren VGCt

Het vormgeven en organiseren van directe leerervaringen

Cognitieve insteek

Intervisie heeft van oudsher een cognitieve insteek. De intervisant wordt gevraagd over de casuïstiek na te denken. Maar de onderwerpen binnen de begeleide intervisie gaan steeds vaker over emotie(regulatie) en voelen gaat nu eenmaal lastiger met het hoofd.

Directe informatie: wat zie je gebeuren?

Tijdens deze workshop krijg je werkvormen aangeboden die meer lichamelijk en beweeglijk gericht zijn. Door het lichaam te betrekken in het beantwoorden van een vraagstuk kun je samen met de intervisant zien wat er gebeurt. Denk bijvoorbeeld eens aan kwesties rondom afstand en nabijheid. Daar kun je over praten, of je doet samen een oefening waarbij je letterlijk dichterbij de intervisant komt of juist afstand houdt. Wat doet dit met het ervaren van ruimte en grenzen? Zo’n werkvorm geeft direct informatie waar je over in gesprek kan gaan.

Concrete actie

De werkvormen die je meekrijgt in deze workshop zijn een goede aanvulling (of afwisseling) op het gesprek. Het kan voorkomen dat de intervisant blijft hangen in praten over wat er speelt, maar er weinig concrete actie wordt ondernomen. Juist dan zet deze werkvorm de intervisant letterlijk in beweging en wordt wat er nodig is concreet gemaakt.

Voordelen

  • Jij en de intervisant zien wat er gebeurt
  • Het probleem en de oplossing worden visueel en concreet
  • Er ontstaat directe feedback
  • De leerervaring wordt krachtiger: in plaats van er alleen over te praten, maakt de intervisant wat mee. Hierdoor verankert de leerervaring sterker
  • De werkvormen helpen het gesprek op gang te brengen
  • Intervisiegevers zeggen dat de intervisie er speelser en frisser van wordt

Toepasbaar

Tijdens de workshop ga je aan de slag met oefeningen die je kunt inzetten bij vraagstukken over bijvoorbeeld begeleiden en volgen, grenzen, balans tussen werk en privé, zelfzorg of het ontdekken van de beroepsidentiteit.

Na deze workshop:

Heb je voldoende ervaring en kennis opgedaan over werkvormen die je kunt gebruiken voor de begeleide intervisie. Naast de oefeningen die je die dag als voorbeeld mee krijgt, leer je hoe je zelf met alledaagse voorwerpen (denk aan post-its, een pen, een steentje) een passende oefening kunt maken die je kunt koppelen aan de context van de vraag van de intervisant.
Vanaf nu heb je een fijne afwisselende werkvorm om het gesprek tijdens de intervisie te verrijken.

Praktische informatie

Datum 25 maart 2024
Tijd 09:30 – 16:30 (inclusief lunch, inloop vanaf 09:00 uur)
Locatie Fort aan de Klop (Utrecht)
Docent(en) Jeannette Verhoeven
Doelgroep VGCt-supervisoren die eerder de VGCt-cursus ‘Begeleiden van intervisie’ volgden en/of die ervaring hebben met het begeleiden van intervisie
Accreditatie 6 punten VGCt SV-nascholing didactiek
Kosten € 175,-
Let op Op Fort aan de Klop zelf is geen parkeergelegenheid. Kijk op https://www.fortaandeklop.com/wp-content/uploads/Parkeren-en-route.pdf

De VGCt is CRKBO geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van de VGCt van toepassing.

oval