Over de VGCt

De Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie is de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers in Nederland. De VGCt is opgericht in 1966 en heeft momenteel ruim 4800 leden en ruim 400 belangstellenden.

De vereniging zet zich in voor een kwalitatief hoogwaardig en wetenschappelijk verantwoorde ontwikkeling én uitoefening van de cognitieve gedragstherapie. De VGCt doet dit door het handhaven en vergroten van de kwaliteit en door permanente scholing van haar leden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitief gedragstherapeutische behandelingen bij veel psychische problemen, waaronder angst, depressie en verslaving, de voorkeur moet krijgen. 

De VGCt draagt zorgt voor: 

  • Opleiding en nascholing van cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers.
  • Organisatie van lezingen, workshops en congressen.
  • Het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek.
  • Service aan haar leden en geïnteresseerden.
  • Het behartigen van de wetenschappelijke en maatschappelijke belangen van haar leden.

De VGCt heeft eigen kwaliteitsregistraties op postacademisch en post-hbo-niveau en voert een eigen keurmerk: VGCt®. De meeste leden zijn naast hun registratie bij de VGCt bij de overheid BIG-geregistreerd als gz-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, arts, psychiater of verpleegkundige.