Sectie (Licht) verstandelijke beperkingen

Als sectiebestuur willen we cognitieve gedragstherapie voor mensen met een verstandelijke beperking onder de aandacht te brengen, zowel tijdens de congressen als digitaal. Verschillende vormen, methoden en aanpassingen van CGT zijn zowel effectief als mogelijk bij deze doelgroep.

Cognitieve gedragstherapie voor mensen met een verstandelijke beperking

Het domein van de sectie (l)vb beslaat zowel volwassen cliënten als kinderen binnen gezinnen, scholen, thuiswonende cliënten en residentiele cliënten.

Waarvoor staat onze sectie?

De sectie stelt zich ten doel kennis en ervaring op het gebied van de behandeling van mensen met een verstandelijke beperking te delen. Daarbij zijn wij deels sectie-specifiek maar evengoed sectie-overstijgend aan de slag. Thema’s van andere secties komen ook bij mensen met een verstandelijke beperking voor. Sterker, binnen een aantal secties bestaat de cliëntpopulatie voor een groot deel uit mensen met een verstandelijke beperking.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn een boeiende doelgroep met een heel brede hulpvraag. Daarom ambieert de sectie ooit zo ver te komen dat ze met (bijna) alle secties permanente lijntjes heeft om over en weer van elkanders kennis te kunnen profiteren.

Wat organiseert onze sectie?

Boek in de maak

Samen met de sectie constructionele gedragstherapie zijn we bezig met het maken van een boek over constructionele gedragstherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarbij wordt deze trans-diagnostische behandelvorm in kleine visuele stappen uitgewerkt en onderzocht door, en voor de leden. Elke onderzochte stap zou moeten leiden tot een artikel.

Samenwerking

Ook het schrijven van een protocol bij LVB in samenwerking met de sectie Stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen staat op de planning.

Sectienieuws

Meld je aan voor het sectienieuws en ontvang de laatste ontwikkelingen, kennisproducten en ander belangrijk nieuws vanuit de sectie direct in je mailbox.

Kennisnet VGCt

Op het VGCt-Kennisnet vind je de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Deze informatie is bedoeld voor professionals in de klinische praktijk.

Lees, bekijk en beluister informatie met betrekking tot mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

 

Kennisproducten

Deze kennisproducten zijn (mede-)ontwikkeld door de sectie. Het volledige overzicht van alle kennisproducten vind je op het VGCt kennisnet.

Weet Wat Je Kan

Op deze website vind je het handboek, de trainershandleiding, de losse hoofdstukken, werkboeken en samenvattende kaarten.

Grip op agressie

Behandelprogramma bij agressief (delict)gedrag
Introductiefilms, handleidingen en modules

Pas op je grens

Behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij cliënten met een LVB
Werkblad, theoretische handleiding, algemene programmahandleiding, managementhandleiding, startmodule, kernmodule SGG voor LVB en module vermindering van stress en spanning

Factsheet

Oververtegenwoordigd maar onopgemerkt: patiënten met een laag IQ in de gzz

 

Handreiking suïcidepreventie bij jongeren met een LVB

De sectie (licht) verstandelijke beperkingen wil graag de ‘Handreiking suïcidepreventie bij jongeren met een LVB’ onder de aandacht brengen.

Deze handreiking is een aanvulling op de leidraad suïcidepreventie bij jongeren en gemaakt door professionals vanuit het hele jeugdnetwerk, jongeren met ervaringskennis en 113 Zelfmoordpreventie. Er is nog weinig bekend over suïcidaliteit bij jongeren met een LVB, maar het lijkt erop dat het hebben van een LVB kwetsbaarder maakt voor suïcidaliteit. En hoewel suïcidepreventie in wezen niet anders hoeft te zijn bij jongeren met een LVB, moet je er in het contact met de jongeren en naasten wel rekening mee houden. Deze handreiking wil daarom professionals praktische handvatten bieden.

Contact

Heb je een vraag, idee, opmerking of bijdrage?
Zoek ons op via Vind een VGCt-lid of stuur een mail naar Joske Prummel via j.prummel@accare.nl

Actief worden voor de sectie

Lijkt het je leuk om een actieve bijdrage te leveren aan de sectie?
Dit kan als sectiebestuurslid, maar ook als betrokken expert die het sectiebestuur kan adviseren, ondersteunen en helpen om de sectie nog beter op de kaart te zetten.

Interesse of meer informatie?

Neem dan contact op met Casper Kleist, coördinator secties VGCt, c.kleist@vgct.nl

Sectie (licht) verstandelijke beperkingen

Ragna Plomp

Ragna Plomp

Voorzitter sectie (licht) verstandelijke beperkingen / sectie Forensische CGT

Ragna Plomp is klankbordlid van de sectie Forensische CGT en duaalvoorzitter van de sectie (Licht) v...

Joske Abbing – Prummel

Joske Abbing - Prummel

Voorzitter sectie Cgw en voorzitter commissie cgw-congres

Ik ben bestuurslid van twee secties: sectie Cgw (lid vanaf 2019, voorzitter sinds 2022) en van de se...

Arjan Muller

Arjan Muller

Voorzitter Sectie (licht) verstandelijke beperkingen / Lid commissie cgw-congres

Manager Zorginhoud en Behandeling bij Lunet Zorg & Cognitief Gedragstherapeut binnen de zorg voo...

Het verzoek om een duaal voorzitterschap (Ragna en Arjan) is goedgekeurd in de VGCt-bestuursvergadering van 15 maart 2019.

oval