Evenement

Nieuweledendag

We ontmoeten je graag 2 november op het najaarscongres

Welkom, cgt’er i.o. en cgw’er i.o.!

Leuk je te ontmoeten

Voor het eerst organiseert de VGCt een middag speciaal voor onze leden die de afgelopen twee jaar lid zijn geworden.

Deze dag kun je al je vragen stellen over je opleidingstraject, maak je kennis met andere cgt’ers i.o. en cgw’ers i.o., volg je een keynotelezing en krijg je een workshop exposure.

Wat kun je verwachten?

Verduidelijking opleidingstraject

Loop je soms vast in het opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut of cognitief gedragstherapeutisch werker en heb je behoefte aan informatie?
Tijdens deze dag kun je al je vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over je registratie, supervisie, opleidingstraject of je verslag.

Wat vind jij?

Ook besteden we aandacht aan hoe jij vindt dat wij het als vereniging nog beter kunnen doen wat betreft onze dienstverlening en informatievoorziening. Hoe kunnen wij goed bij jou en jouw opleidingstraject aansluiten? Vertel het ons!

Ontmoet studiegenoten

De opleiding tot cgt’er of cgw’er volg je individueel. Dit kan soms best lastig zijn, zeker wanneer je geen collega’s hebt die hetzelfde traject volgen. Tijdens de nieuweledendag ontmoet je gelijkgestemden en mocht je daar behoefte aan hebben, dan is dit het moment om contactgegevens uit te wisselen en kunnen er studiegroepen gevormd worden.

Kennis, netwerken en informatie

Naast dat je al je vragen kunt stellen over jouw opleidingstraject bieden we je een keynotelezing aan van Floortje Scheepers over veranderende waarheid en hebben we een interessante exposure workshop voor je van Lotte Hendriks (auteur van het prachtig geïllustreerde boek ‘Ik wil je iets vertellen‘).

Tijdens het programma is er volop tijd om medestudenten te ontmoeten.
En ben je nog op zoek naar een vervolgcursus of een supervisor voor het volgen van supervisie of (begeleide) intervisie? Die vind je allemaal op onze netwerkmarkt.

Langer dan twee jaar VGCt-lid in opleiding?

Ben je cgt’er i.o. of cgw’er i.o., langer dan twee jaar lid en zou je ook willen deelnemen aan deze dag?
Dan ben je van harte welkom je aan te melden.

En wat kost dat?

Helemaal niets. En je krijgt er zelfs nog het boek ‘Ik wil je iets vertellen’ van onze workshopspreker Lotte Hendriks bij als je ons helpt bij de evaluatie van deze eerste nieuweledendag. Dus, start je middag bij ons met een lekkere lunch en kom sfeer proeven op hét VGCt-evenement van het jaar.
(Deze middag wordt je kosteloos aangeboden. Kosteloos annuleren kan tot de 14e dag (exclusief) voor de dag van het evenement. Bij annuleren vanaf de 14e dag (inclusief) tot en met de dag van het evenement worden er administratiekosten (€43,75) in rekening gebracht). 

Tot 2 november!

 

Programma

12:30 – 13:00 Registratie
13:00 – 13:45 Welkom door directeur VGCt Stijn Verhagen, kennismaking en gezamenlijke lunch
14:00 – 15:00 Keynote Floortje Scheepers Veranderende waarheid
15:15 – 16:15 Alles wat je (nog) wilt weten over je opleidingstraject
16:15 – 16:30 Pauze
16:30 – 16:45 Kennismaking scholingsaanbod en supervisoren
16:45 – 16:50 De voordelen en mogelijkheden van je VGCt-lidmaatschap
16:50 – 17:50 Workshop exposure door Lotte Hendriks (auteur van het boek ‘Ik wil je iets vertellen‘)
Vanaf 18:00 Borrel najaarscongres

 

Optioneel

Maak de dag compleet en en sluit de nieuweledendag af met het najaarscongres-diner en een spetterend feest en/of deelname aan de pub quiz!

Diner en feest zijn optioneel bij te boeken tijdens het aanmelden voor €55,-

19.30 Diner
21:30 – 22:30 Pubquiz
21:00 – 00:30 Feest: silent disco

Praktische informatie

Datum 2 november 2023
Tijd 12:30 – 18:00
Locatie NH Koningshof Veldhoven
Spreker(s) Lotte Hendriks, Floortje Scheepers
Doelgroep Cgt’ers i.o. en cgw’ers i.o.
Omschrijving Nieuwe leden VGCt
Kosten Geen
Let op Deze middag wordt je kosteloos aangeboden. Kosteloos annuleren kan tot de 14e dag (exclusief) voor de dag van het evenement. Bij annuleren vanaf de 14e dag (inclusief) tot en met de dag van het evenement worden er administratiekosten (€43,75) in rekening gebracht.

Workshop Lotte Hendriks

Imaginaire exposure en exposure in vivo bij PTSS

Over de toepassing én over hoe cgt’ers en cgw’ers elkaar hierin kunnen versterken

Na een korte inleiding over de nieuwste inzichten met betrekking tot het werkingsmechanisme van exposure, wordt tijdens deze workshop vooral stilgestaan bij de toepassing van exposuretechnieken. Aan de hand van een inhoudelijke presentatie, videofragmenten en korte oefeningen, leer je hoe je imaginaire exposure en exposure in vivo optimaal kan toepassen bij patiënten met PTSS. Bij een optimale toepassing hoort ook een optimale samenwerking. Tijdens de workshop staan we stil bij hoe cgt’ers en cgw’ers elkaar kunnen versterken tijdens de exposure-behandeling.

Tot slot komt het belang van vragen naar (de gevolgen van) trauma aan bod. Het kunnen toepassen van een traumabehandeling is belangrijk maar voorafgaand is het nodig om trauma bespreekbaar te maken. Alleen dan kunnen we de mensen die het nodig hebben, toe leiden naar de juiste zorg. Tijdens de workshop staan we daarom ook stil bij het belang van vragen naar trauma en oefenen we met het geven van een steunende reactie wanneer iemand een traumaverhaal deelt.

Over Lotte Hendriks

Dr. Lotte Hendriks is als klinisch psycholoog, psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut VGCt® verbonden aan Overwaal Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS (Pro Persona). Ze is gespecialiseerd in de behandeling van zowel jongeren als volwassenen met trauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Daarnaast is ze gepromoveerd op en geeft ze les over deze thema’s. Ze houdt zich bezig met maatschappelijke projecten op het gebied van (het gesprek aangaan over) trauma en schreef in dit kader het prentenboek ‘Ik wil je iets vertellen’.

Keynote lezing Floortje Scheepers

Veranderende waarheid

Floortje staat in haar lezing stil bij de basisprincipes van complexiteit en waarom de waarheid ongrijpbaar is als het gaat over de psyche van de mens. Hoe kunnen we dichter bij die waarheid komen zonder de illusie te hebben dat we hem vast kunnen pakken? Door vanuit meerdere perspectieven te kijken ontdek je andere aspecten van de waarheid maar hoe creëer je in de praktijk ruimte voor dit meervoudig perspectief. En is de waarheid in de behandeling van patiënten wel zo relevant of moet het over iets anders gaan. Floortje zal toelichten hoe onderzoek met de netwerkintake en de verhalenbank psychiatrie nieuwe aanknopingspunten voor de praktijk bieden.

oval