Body Dysmorphic Disorder (BDD)
Na een succesvolle reeks over verschillende behandelingen van PTSS organiseert de sectie Angst, dwang & PTSS op 12 oktober een studiemiddag over morfodysfore stoornis (ook bekend als Body Dysmorphic Disorder).
Een stoornis in de lichaamsbeleving ofwel morfodysfore stoornis geeft vaak ernstige klachten. De eigen verschijning leidt tot extreme walging, schaamte en angst met vaak veel vermijdingsgedrag tot gevolg. De lichaamsdelen worden aan een zeer grote hoeveelheid aandacht en strenge zelfkritiek onderworpen met uitgebreide rituelen zoals spiegel kijken en bevestiging zoeken. Mensen met een morfodysfore stoornis hebben een hoog suïcide risico en de stoornis gaat vaak gepaard met persoonlijkheidsproblematiek en trauma. Het vereist behandeling op maat.
Gelukkig is er een wetenschappelijk bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie voorhanden voor mensen met morfodysfore stoornis. Tijdens de studiemiddag staan we uitgebreid stil bij deze therapie en de specifieke interventies die hierin worden toegepast.
Het wordt een middag vol informatie, film en praktische oefeningen over zowel de diagnostiek als behandeling. Sprekers zijn dr. Nienke Vulink, psychiater bij het Amsterdam UMC, Rachel van Loenen, GZ-psycholoog bij het Amsterdam UMC, Sylvia Boxmeer, cgw’er en verpleegkundig specialist bij het Amsterdam UMC, en Niek Silvan, ervaringsdeskundige en filmmaker.
Kan je niet wachten en wil je nu alvast meer weten over morfodysfore stoornis en de behandeling?
Lees dan het boek van Maaike Schmidt; “Spiegeltje spiegeltje aan de wand, ik ben de lelijkste van het land”. Hierin vertelt Maaike open en eerlijk over haar stoornis in de lichaamsbeleving, de behandeling die zij heeft gevolgd, vertelt ze zonder terughoudendheid wat de ziekte met haar heeft gedaan en staat ze stil bij de invloed van sociale media.”
Praktische info
De VGCt is CRKBO geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van de VGCt van toepassing.