Bij- en nascholing

Hoe kan ik mijn cliënt met kanker beter begrijpen? Opleiding Psycho-Oncologie voor psychologen.

Meer weten over de psychische impact van kanker? Opleiding psycho-oncologie voor psychologen.

Ontdek in deze opleiding hoe jij jouw cliënten met kanker nog beter kunt ondersteunen. Je verdiept je in de psychische impact van kanker op jouw client. Door de aangereikte kennis en concrete handvatten, kun jij je behandeling beter afstemmen op je cliënt. De opleiding bevat unieke kennis van het Helen Dowling Instituut, hét expertisecentrum in de psycho-oncologie. De opleiding is mede ontwikkeld door bijzonder hoogleraar psycho-oncologie prof. Marije van der Lee.

In het kort

De opleiding bestaat uit zes modules. De eerste module bestaat uit een introductie in de psycho-oncologie en de behandelvisie van het Helen Dowling Instituut. Vervolgens verdiepen we ons in drie verschillende fases van de ziekte, wat de meest voorkomende klachten per fase zijn en wat jij als behandelaar in deze fases kunt betekenen.

Dit is bijvoorbeeld anders in de acute fase (wanneer je net de diagnose kanker hebt gekregen) dan in de palliatieve fase (waarbij het meer gaat over thema’s als afscheid nemen). Kanker heb je nooit alleen, daarom zoomen we in op het systeem rondom de cliënt en de psychische impact op bijvoorbeeld de partner en eventuele kinderen. We sluiten de opleiding af met een module over de medische aspecten; wat moet je weten over de ziekte en de medische behandeling? En welke mentale impact heeft dat?

De zes modules:

 1. Behandelvisie
 2. Acute fase
 3. Chronische fase
 4. Palliatieve fase
 5. Systeem
 6. Medische aspecten

Je leert hoe je in gesprekken ruimte maakt voor psychische klachten door casuïstiek te bespreken, ervaringen te delen met mede cursisten en rollenspellen te doen. Onze onderzoekslijnen komen aan de orde maar het gaat ook over veerkracht en de werkrelatie.

Per module is er ongeveer 2 uur zelfstudie en 2 uur klassikaal les. Er zijn 3 klassikale bijeenkomsten (per bijeenkomst worden 2 modules behandeld). De zelfstudie bestaat uit videopresentaties, literatuur en opdrachten.

Wat levert het jou op?

 • Je krijgt inzicht in verschillende fases van de ziekte en weet hoe je moet handelen
 • Je weet wat de meest voorkomende psychische klachten zijn bij kanker
 • Je bent je bewust van de psychische impact op het systeem van je cliënt en weet hoe te handelen
 • Je bent op de hoogte van de laatste wetenschappelijke studies op gebied van de psycho-oncologie
 • Je begrijpt de medische impact van de ziekte en wat dat betekent in de psychologische behandeling van je cliënt

Wanneer en waar?

De eerstvolgende opleiding in 2024 is op 25 maart, 8 april en 23 april.  De klassikale bijeenkomsten zijn van 9:30-13:45 uur bij het Helen Dowling Instituut in Bilthoven.

Helen Dowling Instituut

Het Helen Dowling Instituut bestaat sinds 1988 en is gebaseerd op drie pijlers: patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en scholing. De scholingsactiviteiten verzorgen wij vanuit de Helen Dowling Academie. Onze jarenlange ervaring vanuit patiëntenzorg en inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek komen samen in deze opleiding.

Praktische informatie:

Datum 25 maart 2024 t/m 23 april 2024
Plaats Bilthoven
Locatie evenement Bilthoven
Kosten EUR 995,- + vakliteratuur
Categorie Bij- en nascholing
Organisatie Helen Dowling Academie
Geaccrediteerd door Accreditatie is bij FGzPt in aanvraag. Je kunt ook zelf accreditatie aanvragen, dan leveren we de benodigde informatie daarvoor aan.
oval