Bij- en nascholing

Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag in de GGZ

Algemeen

Suïcidaliteit omvat een grote verscheidenheid aan gedrag, en varieert van suïcidale gedachten, gevoelens en intrusies, tot suïcidepogingen, herhaaldelijke pogingen, en suïcide. Suïcidale motivatie en intentie lopen uiteen en we vinden suïcidaliteit bij uiteenlopende patiëntenpopulaties. Suïcidaliteit kan acute en chronische vormen aan nemen.

Inhoud cursusdag

Deze dag ligt de nadruk op de diagnostiek en behandeling van het suïcidale proces: het uitvragen van psychologische processen die tot suïcide leiden en de zichzelf versterkende psychologische mechanismen die zich in de ontwikkeling van het suïcidale proces zelf afspelen. Hopeloosheid, piekeren en rumineren, perceived burdensomeness, intrusies, dwang en dichotoom denken, waanvoorstellingen, deze mechanismen dienen gedetailleerd te worden uitgevraagd. Dat leidt tot een structuurdiagnose/ conceptualisatie van de suïcidaliteit. En tot onmiddellijke eerste stappen in de behandeling: behandeling van suïcidaal piekeren en rumineren, naasten betrekken bij perceived burdensomeness, behandeling van suïcidale intrusies en het opstellen van een veiligheidsplan, de kern van de behandeling van suïcidaliteit.

Deze dag is onderdeel van het tweeluik ‘Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag’, twee cursusdagen over de theorie en praktijk van suïcidepreventie door Ad Kerkhof en Bert van Luijn. De andere dag staat vooral in het teken van chronische suïcidaliteit, met name bij patiënten met ernstige persoonlijkheidsproblematiek en wordt verzorgd door drs. Bert van Luijn. (klik hier voor deze eendaagse cursus)

Beide dagen kunnen als ‘stand alone’ worden gevolgd. Het meest complete beeld biedt het gehele tweeluik. (klik hier voor de tweedaagse cursus)

Meer informatie:

https://curecare.nl/cursussen/diagnostiek-en-behandeling-van-suicidaal-gedrag-in-de-ggz-het-suicidale-proces-13-juni-2022/

Praktische informatie:

Datum 13 juni 2022
Plaats Arnhem
Kosten € 330,-
Categorie Bij- en nascholing
Organisatie Cure & Care Development
Geaccrediteerd door FGzPt, VGCt, NIP, NVvP, VSR
oval