Vervolgcursussen voor cgt’ers i.o.

CGT (vervolg): van trauma naar persoonlijkheidsstoornissen

Algemeen

De rode draad in deze 50-urige blended vervolgcursus Cognitieve Gedragstherapie is de ontwikkeling van trauma naar persoonlijkheidsstoornissen. Wat zijn trauma’s? Hoe diagnosticeer je zorgvuldig PTSS en persoonlijkheidsstoornissen? Hoe liggen trauma’s en persoonlijkheidsstoornissen in elkaars verlengde? Wat betekent dit voor de behandeling? En waar en hoe gebruik je cognitieve gedragstherapie?

De therapeutische relatie heeft een centrale rol in deze cursus, omdat deze in de behandelkamer essentieel is bij de behandeling van PTSS en persoonlijkheidsstoornissen. Er is aandacht voor de dynamiek die deze cliënten met zich meebrengen, wat deze dynamiek bij jou oproept en hoe je datgene wat er in de behandelkamer gebeurt onderwerp van behandeling kan maken.

Je snuffelt aan verschillende evidence-based en CGt-based behandelingen voor PTSS en persoonlijkheidsstoornissen. Daarnaast ga je kijken naar wat jijzelf meebrengt in de therapeutische relatie met deze cliënten. Hoe definieer jij je eigen professionele identiteit? Hoe verhoudt zich dat tot je eigen dynamieken en ervaringsdeskundigheid? Want we zijn allemaal mens, met onze eigen rugzak en valkuilen.

Inhoud

In deze vervolgcursus gaat het in het algemeen over het toepassen van het cognitief gedragstherapeutisch proces bij PTSS en persoonlijkheidsstoornissen. Er wordt gewerkt met analyses uit de cognitieve gedragstherapie zoals de holistische theorie, de betekenis- en functie-analyse, maar dan nu specifiek gericht op deze problematiek en doelgroep. Je krijgt kennis van de verschillende evidence-based vormen van behandeling die bij deze problematiek wordt aangeboden, en we oefenen met enkele vormen hiervan.

De therapeutische relatie bij deze complexe problematieken staat centraal in deze cursus. Belangrijke onderdelen in de therapeutische relatie zijn hoe jij je eigen professionele identiteit en ervaringsdeskundigheid definieert en waar nodig kunt inzetten, dit doen we onder andere door middel van eigen exposure en selfdisclosure. Na afloop van deze cursus kun je met betrekking tot psychotrauma en persoonlijkheidsproblematiek:

  • een overzicht geven van de belangrijkste aspecten uit de theorie, diagnostiek en de behandeling;
  • een overzicht geven van de belangrijkste en meest voorkomende evidence-based behandelingen;
  • een CGt-behandeling opzetten en (gedeeltelijk) uitvoeren;
  • een overzicht geven van de problemen die kunnen optreden bij het uitvoeren van de behandeling;
  • de therapeutische relatie hanteren;
  • traumasensitief werken;
  • eigen persoonlijkheidsvalkuilen herkennen;
  • een overzicht geven van de overlap tussen psychotrauma en persoonlijkheidsproblematiek.

Innovatief programma
Deze cognitieve gedragstherapie opleiding is vormgegeven volgens de richtlijnen van de VGCt en bestaat uit 30 uur face-to-face onderwijs en 20 uur online leeractiviteiten. Twee lesdagen vinden plaats op locatie bij RINO Zuid, kortere lessen en intervisiemomenten via ZOOM. Hierdoor is de cursus ook aantrekkelijk voor deelnemers die niet in regio Eindhoven wonen.

Praktische informatie:

Datum 02 november 2023 t/m 28 maart 2024
Plaats Eindhoven
Locatie evenement Eindhoven en online
Kosten €2150
Categorie Vervolgcursussen voor cgt’ers i.o.
Organisatie RINO Zuid
Geaccrediteerd door NIP-ELP, FGzPt en VGCT vervolgcursus
oval