Basiscursussen voor cgt’ers i.o.

Basiscursus CGT (100 uur) – Online

Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based psychotherapie. Tijdens deze opleiding leer je cognitief-emotionele gedragsproblemen behandelen. De basiscursus CGT (100 uur) is een goede voorbereiding op de opleidingsroute tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt®. De cursus is bestemd voor iedereen die cognitief gedragstherapeut wil worden of meer kennis op dit gebied wil vergaren.

Inhoud van de basiscursus CGT

Tijdens de cursus wordt er zowel met casuïstiek van cliënten gewerkt als met een persoonlijke klacht in de vorm van gedragsmodificatie. Verschillende cognitief-gedragstherapeutische interventies komen aan bod. Er wordt aandacht besteed aan de therapeutische relatie, de 3e generatie gedragstherapie en aan het diagnostische proces van een aantal stoornissen, zoals: obsessief compulsieve stoornis, burnout/SOLK, PTSS, gecompliceerde rouw, sociale angststoornis, verslavingsproblematiek, depressieve stoornissen en agorafobie.

De nadruk zal hierbij in het bijzonder op de praktijk liggen. Aan de hand van rollenspellen en andere oefeningen worden theoretische concepten rechtstreeks naar praktische situaties vertaald.

Doelstellingen

Na afloop van de basiscursus:

 • Kan je met zelfvertrouwen (onder supervisie) cognitieve gedragstherapie uitvoeren bij volwassenen, ouderen, kinderen en adolescenten;
 • Ontwerp je holistische theorieën, betekenisanalyses, functieanalyses en casusconceptualisaties;
 • Weet je welk behandelplan het meest geschikt is op basis van wetenschappelijke inzichten;
 • Kan je middels de diagnostiek en indicatiestelling een individueel behandeltraject uitvoeren, evalueren en afsluiten.

Studiebelasting

De totale studielast zal ongeveer 450 werkuren bedragen (verdeeld over 15 lesdagen; 100 uren cursus en 350 uren zelfwerkzaamheid) tijdens de cursus. Dit wordt besteed aan literatuurstudie, opdrachten en voorbereiding van presentatie.

Online werkwijze en voordelen

Sinds de overstap op online cursussen in maart 2020 hebben we ruime ervaring opgedaan in het bieden van online onderwijs.

 • Inhoud en didactische werkvormen vrijwel identiek aan de face-to-face bijeenkomsten.
 • Afwisselende en interessante dagen: je zit niet van 09:00 tot 17:00 achter je scherm.
 • Oefenen en voorbereidingen kan in overleg met de (sub) groep op een andere dag/tijdstip gebeuren.
 • Oog voor groepsbinding d.m.v. laagdrempelig contact en werken in subgroepen

”Vlokhoven Opleidingen slaagt er in om online lessen interactief en interessant te maken. De cursus biedt genoeg leermogelijkheden en de docente voor onze groep was zeer deskundig, enthousiast en warm in contact”

Michaela Dejdarová, cursist basiscursus CGT februari 2022

Wist je dat?

 • Je door het volgen van de basiscursus CGT meer kans maakt om aangenomen te worden voor de GZ-opleiding. Daarnaast krijg je ook nog eens vrijstelling binnen de GZ-opleiding als je binnen 5 jaar na het volgen van deze cursus de GZ-opleiding gaat doen.
 • Bij Vlokhoven Opleidingen altijd een heterogene groep cursisten deelneemt aan de cursus. Hierdoor krijg je vanuit verschillende perspectieven de toepasbaarheid van cognitief-gedragstherapeutische interventies te zien. Uit onze ervaring blijkt dat cursisten de CGT methodiek hierdoor sneller beheersen.
 • Niet-werkzame psychologen sneller aan een baan komen tijdens of na de basiscursus CGT. Je komt namelijk in een groot netwerk van werkzame psychologen terecht. Regelmatig vinden mensen een baan via collega-psychologen die ze leren kennen tijdens de opleiding.

Vragen over de cursus? Neem dan contact op via welkom@vlokhovenopleidingen.nl.

Praktische informatie:

Datum 08 november 2022 t/m 28 februari 2023
Plaats Breda
Locatie evenement Online
Kosten 2365
Categorie Basiscursussen voor cgt’ers i.o.
Organisatie Vlokhoven Opleidingen
Geaccrediteerd door Cognitief gedragstherapeuten (VGCT), Accreditatiebureau NIP A&O | A&G, NVO Orthopedagoog-Generalist (OG), Jeugdzorg pedagoog, Jeugdzorg psycholoog (SKJ), Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen, NIP-Eerstelijnspsychologie NIP, LV-POH-GGZ, Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialist Register
oval