Stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen VGCt

Sectie stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen

De sectie stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen werkt nauw samen met de Stichting Cognitie en Psychose, die verantwoordelijk is voor het Gedachten Uitpluizen, de Nederlandse uitgave van cognitieve gedragstherapie voor stemmenhoorders en voor mensen met achterdocht.

Waarvoor staat de sectie?

Wij verzamelen en verspreiden kennis omtrent CGT bij stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen. We houden de ontwikkelingen in de gaten en informeren de CGT-werkvloer wanneer die innovaties er klaar voor zijn. En we pakken door op nieuwe ontwikkelingen. Dat is in de eerste plaats het loslaten van een eenzijdig concept van onderliggende psychotische stoornissen en het meer gaan denken in klacht-netwerken. Hiermee samenhangend is de sectie niet alleen voor CGT bij mensen met schizofrenie, maar voor CGT bij iedereen met psychoseachtige symptomen (denk aan mensen met Borderline of PTSS die stemmen horen) of subklinische varianten van psychose (zoals milde achterdocht). En de sectie wil CGT voor nieuwe doelgroepen verspreiden, zoals voor mensen die last hebben van geesten, djinn, winti, en allerhande soorten magie. Wij richten ons dus op bijzondere belevingen die van mild tot ernstig variëren, en complexe psychopathologie-netwerken waarbij symptomen echt bijzonder worden. Daarom is de voormalige sectie Psychose herdoopt tot sectie SAABB.

Wat organiseren wij als sectie?

We organiseren workshops en symposia, liefst met goede buitenlandse sprekers. Deze gaan geregeld over CGTp-interventies, maar bijvoorbeeld ook over de positionering van de cgw’er en de samenwerking tussen cgt’er en cgw’er. Vanwege het diagnose-overstijgende karakter van onze doelstellingen, zoeken we ook samenwerking met andere secties.

De sectie stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen werkt nauw samen met de Stichting Cognitie en Psychose, die verantwoordelijk is voor het Gedachten Uitpluizen, de Nederlandse uitgave van cognitieve gedragstherapie voor stemmenhoorders en voor mensen met achterdocht.

Sectienieuws

Meld je aan voor het sectienieuws en ontvang de laatste ontwikkelingen, kennisproducten en ander belangrijk nieuws vanuit de sectie direct in je mailbox.

Kennisnet VGCt

Op het VGCt-Kennisnet vind je de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Deze informatie is bedoeld voor professionals in de klinische praktijk.

Lees, bekijk en beluister informatie met betrekking tot psychoses.

Producten

In deze video leggen we uit hoe de cgw’er en de cgt’er kunnen samenwerken om de CGT voor mensen met ernstige psychische aandoeningen te optimaliseren.

De “EPA psycholoog in stelling”- dag
Ter versterking van de positie van de psycholoog in de zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA) organiseerden we een dag vol individuele bezinning en onderlinge uitwisseling. Met meer dan 60 enthousiaste deelnemers was deze dag een groot succes. Met de handleiding (info@gedachtenuitpluizen.nl) hopen we collega’s die een dergelijke dag binnen de eigen instelling of regio willen organiseren op weg te helpen.

Samen met Gedachten Uitpluizen ontwikkelde de VGCt een filmpje voor patiënten die last hebben van stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen. Je kunt deze gebruiken om je patiënt en diens naasten te informeren over CGT bij psychose.

Deze techniekvideo’s horen bij het gratis te downloaden boek ‘Therapeutische Technieken en Vaardigheden’ van Gedachten Uitpluizen (GU) en zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de VGCt en GU.

Contact

Heb je een vraag, een opmerking of een suggestie voor bijvoorbeeld een studiedag?
Neem dan contact op met Joost Baas: joostbaas@mac.com  of  06-26 05 87 66.

Actief worden voor de sectie

Lijkt het je leuk om een actieve bijdrage te leveren aan de sectie?
Dit kan als sectiebestuurslid, maar ook als betrokken expert die het sectiebestuur kan adviseren, ondersteunen en helpen om de sectie nog beter op de kaart te zetten.

Interesse of meer informatie?

Neem dan contact op met Casper Kleist, coördinator secties VGCt, c.kleist@vgct.nl

Sectie stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen

Hanneke Schuurmans

Hanneke Schuurmans

Kieskring A1: supervisoren / Commissie Najaarscongres / Secretaris sectie SAABB

Oorspronkelijk opgeleid en gepromoveerd als gerontopsycholoog, raakte ik zo’n 18 jaar geleden verzei...

David van den Berg

David van den Berg

Ik ben klinisch psycholoog en werk als behandelaar en supervisor VGCt bij de topGGZ afdeling Early D...

Bianca Bannink

Bianca Bannink

Ik ben cgw'er en sinds 2019 bestuurslid van de gedreven sectie Stemmen Achterdocht en Andere Bijzond...

Joost Baas

Joost Baas

Voorzitter

Na vele andere besturen denk ik nu wel de top bereikt te hebben door binnenkort voorzitter te worden...

Paul de Bont

Paul de Bont

Ik ben klinisch psycholoog en werk als behandelaar, onderzoeker, supervisor VGCt en EMDR practitione...

José de Jager

José de Jager

Mijn naam is José de jager en als klinisch psycholoog/therapeut werk ik met veel plezier bij GGZ NHN

...

oval