Sectie relatie- en gezinstherapie

De sectie Relatie- en Gezinstherapie benadrukt het belang van relaties en sociale omgeving; zowel het belang om partners of het systeem te betrekken bij individuele behandeling, als ook het belang om relatie- en systeemproblemen te onderkennen en te behandelen.

 

Waarvoor staat de sectie?

Relatie-en Gezinstherapie benadrukt het belang van het betrekken van de sociale omgeving bij het begrijpen en behandelen van psychische klachten. Het systeem, bijvoorbeeld partners of familieleden, kunnen actief bij een behandelprotocol worden betrokken om wisselwerkingen die de klachten versterken te doorbreken en om de sociale omgeving ook actief in te zetten als steun en als aanvulling op de behandeling. Er is steeds meer evidentie dat de effectiviteit van behandeling vergroot als het systeem actief bij de behandeling wordt betrokken.

Daarnaast zijn er relatie-en gezinsbehandelingen waarbij de behandeling primair is gericht op het oplossen van relatie-en gezinsproblemen en de klachten en ontregelingen die hier uit voortkomen. In de klinische praktijk werden diverse nieuwe therapiemodellen ontwikkeld of verbeterd waarvan het belang en effectiviteit werden aangetoond zoals: Multi System Therapy (MST) en Functional Family Therapy (FFT) voor de behandeling van probleemgezinnen met ontspoorde jongeren, Attachment Based Family Therapy (ABFT), voor herstel van hechting binnen gezinnen, of Cognitive Behavioral Couples Therapy (CBCT), Integrated Behavioral Couples Therapy (IBCT) en Emotionally Focused Therapy (EFT) voor behandeling van partnerrelatie problemen. Literatuurverwijzingen naar de belangrijkste behandelmodellen vindt u op de pagina ‘Kennisnet', thema: ‘Relatie en gezinstherapie’.

Doelstelling van de sectie is om het belang van het betrekken van de sociale omgeving binnen de vereniging uit te dragen. Dit doen we door informatie/vakkennis te plaatsen op het kennisnet van de vereniging, het organiseren van studiedagen en door het belang van het systeemdenken onder de aandacht te brengen bij congressen en in de opleiding tot cognitief gedragstherapeut.

Sectiebestuur

Het sectiebestuur bestaat uit:

  • Aerjen Tamminga (voorzitter)
  • Karen Appelboom-Geerts

Contact

Je kunt contact opnemen met de sectie via Aerjen Tamminga via e-mailadres contact@aerjentamminga.nl. Of zoek ze op via Vind een VGCt-lid

 

 

Laatste nieuws op het kennisnet

Alle nieuwsberichten

Wat organiseert deze sectie?

Kijk hier voor een overzicht van alle verenigingsactiviteiten.