Waarvoor staat onze sectie?

Systeem

De klachten van een persoon hebben hun weerslag op de relatie en het gezin. Zij dragen deze klachten eveneens en hebben net zo goed als de cliënt leed en vragen. De reacties en aanpassingen binnen relatie en gezin kunnen de klachten mede in stand houden. Klachten van een persoon kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van spanningen in de partnerrelatie, gezin, familie of bijvoorbeeld werkomgeving. De richtlijnen van de cognitieve gedragstherapie zijn vaak teveel op één persoon gericht zonder de sociale omgeving actief te betrekken. Er is veel evidentie gevonden dat het betrekken van partners of het systeem bij individuele behandeling leidt tot meer effectieve behandeling: minder drop-out, beter en duurzamer herstel en verbeterde mentale gezondheid en relaties. Partners kunnen ook actief worden ingezet als steun en aanvulling op de behandeling.

Verschillende behandelmethoden

Daarnaast zijn er relatie-en gezinsbehandelingen waarbij de behandeling primair is gericht op het oplossen van relatie-en gezinsproblemen en de klachten en ontregelingen die hier uit voortkomen. In de klinische praktijk werden diverse nieuwe therapiemodellen ontwikkeld of verbeterd waarvan het belang en de effectiviteit werden aangetoond zoals:

  • Multi System Therapy (MST) en Functional Family Therapy (FFT) voor de behandeling van probleemgezinnen met ontspoorde jongeren
  • Attachment Based Family Therapy (ABFT), voor herstel van hechting binnen gezinnen
  • Cognitive Behavioral Couples Therapy (CBCT), Integrated Behavioral Couples Therapy (IBCT) en Emotionally Focused Therapy (EFT) voor behandeling van partnerrelatie problemen

Literatuurverwijzingen naar de belangrijkste behandelmodellen vindt u op het Kennisnet, thema: relatie en gezinsproblematiek.

Doelstelling

De sectie heeft als doel het belang van het betrekken van de sociale omgeving binnen de vereniging uit te dragen. Dit doen we door informatie/vakkennis te plaatsen op het Kennisnet van de vereniging, het organiseren van studiedagen en door het belang van het systeemdenken onder de aandacht te brengen bij congressen en in de opleiding tot cognitief gedragstherapeut.

Wat organiseren wij als sectie?

We zetten ons in voor het verspreiden van kennis over de waarde van partnerrelatietherapie, gezinstherapie en het betrekken van naasten bij behandeling. Daarnaast ondersteunen wij behandelaars bij de praktische invulling hiervan. Dit doen we door het ontwikkelen van informatiematerialen.

Een belangrijk onderdeel van onze netwerkgeoriënteerde sectie is het contact met de actieve en passieve leden. Dit doen we middels een jaarlijkse enquête, het versturen van nieuwsbrieven en het organiseren van workshops of bijeenkomsten.

We zijn altijd op zoek naar leden die een kleine of grote bijdrage willen leveren aan de doelen die de sectie nastreeft. Dat kan het aanleveren zijn van interessante artikelen voor de research snippets, meewerken aan onderzoek, meehelpen aan producten die we ontwikkelen of het worden van bestuurslid. Als je interesse hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Sectienieuws

Meld je aan voor het sectienieuws en ontvang de laatste ontwikkelingen, kennisproducten en ander belangrijk nieuws vanuit de sectie direct in je mailbox.

Kennisnet VGCt

Op het VGCt-Kennisnet vind je de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Deze informatie is bedoeld voor professionals in de klinische praktijk.

Lees, bekijk en beluister informatie met betrekking tot relatie- en gezinsproblematiek en het betrekken van naasten.

Mensen leven, ervaren en functioneren in een directe verbondenheid en wisselwerking met hun geliefden en sociale context. Zij leven niet als geïsoleerde individuen. Daarom benadrukt de sectie Relatie, gezin en naasten het belang van het altijd betrekken van relaties, gezin en sociale omgeving in behandeling.

Contact

Heb je een vraag, of een suggestie voor bijvoorbeeld een studiedag?
Neem dan contact op met Aerjen via: contact@aerjentamminga.nl

Actief worden voor de sectie

Lijkt het je leuk om een actieve bijdrage te leveren aan de sectie?
Dit kan als sectiebestuurslid, maar ook als betrokken expert die het sectiebestuur kan adviseren, ondersteunen en helpen om de sectie nog beter op de kaart te zetten.

De sectie is in het bijzonder op zoek naar een cgw-collega, om de samenwerking tussen de cgw’er en cgt’er beter te kunnen waarborgen.

Interesse of meer informatie?

Neem dan contact op met Casper Kleist, coördinator secties VGCt, c.kleist@vgct.nl

Sectie relatie, gezin en naasten

Aerjen Tamminga

Aerjen Tamminga

Voorzitter

Psycholoog, relatietherapeut en onderzoeker. Bij Psyned draagt hij als zorgmanager de verantwoordeli...

Karen Appelboom-Geerts

Karen Appelboom-Geerts

Naast haar registratie als klinisch psycholoog is zij geregistreerd bij een diversiteit aan beroepsv...

Lam Keijsers

Lam Keijsers

Klinisch psycholoog, psychotherapeut, gedragstherapeut, docent en expert op het vlak van relatiether...

Sylvia Vaassen

Sylvia Vaassen

Orthopedagoog, psychotherapeut, docent, supervisor en werkzaam als manager zorg & bedrijfsvoerin...

Geertje Lamboo

Geertje Lamboo

Jannetta Bos

Jannetta Bos

Jannetta Bos is psychotherapeut en seksuoloog NVVS en heeft jarenlange ervaring in het behandelen va...

oval