Slapeloosheid: wakker liggen of niet door kunnen slapen

 

  • Insomnia, ook wel slapeloosheid genoemd, is een chronische slaapstoornis.
  • Er zijn verschilende video's over insomnia.
  • Er is ook een factsheet over insomnia voor mensen die in de zorg werken.

Wat is insomnia?

Iemand met insomnia heeft problemen met in- of doorslapen terwijl er wel genoeg gelegenheid is om te slapen. In de praktijk betekent dit dat mensen ’s avonds moeite hebben met in slaap vallen of na het inslapen ’s nachts wakker worden en niet meer in slaap vallen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze wel geslapen hebben, maar voelen zich ’s ochtends niet uitgerust. Moeheid, slaperigheid, moeite met concentreren en emotionele problemen zoals snel geïrriteerd zijn en depressieve gevoelens, zijn veel voorkomende klachten bij mensen die lijden aan insomnia.

Herken je deze problemen?

Gemiddeld komt insomnia voor bij vijf tot tien procent van de jongeren en volwassenen. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Wie kan je helpen?

Een psycholoog kan je helpen. Om een afspraak met een psycholoog te kunnen maken, heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Er zijn verschillende soorten psychologen, waaronder de cognitief gedragstherapeut, een cgt’er. Cognitieve gedragstherapie is erg effectief voor behandeling van insomnia Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Via vind een therapeut kan je een cgt’er bij jou in de buurt vinden.