PTSS: heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt die je leven blijft beheersen?

 

Wat heeft de man in het filmpje?

Hij is thuis vaak mishandeld. Op een gegeven moment kreeg hij daar nachtmerries over, beleefde de mishandelingen steeds levendiger en pijnlijker opnieuw. Op een gegeven moment werden de klachten zo ernstig dat hij geen andere uitweg meer zag en zichzelf van het leven wilde beroven. Toen besloot hij zich te laten behandelen. De klachten werden veel minder en nu staat hij te popelen om weer aan het werk te gaan en mee te doen in de maatschappij.

Heb jij ook pijnlijke herinneringen die steeds terugkomen, of nachtmerries?

Als je iets ingrijpends zoals mishandeling, een ongeluk of een verkrachtig hebt meegemaakt, kan het gebeuren dat je daar telkens opnieuw aan moet denken en het opnieuw beleeft. Of nachtmerries krijgt. Het kan ook dat je heel erg waakzaam wordt en schrikachtig. Je probeert de nare herinnering zo veel mogelijk te vermijden en alles wat je daaraan doet denken. Zoals programma´s op tv of films. Hierdoor kun je juist banger worden voor deze herinneringen, in plaats van dat ze weg gaan. Als je deze klachten hebt, heb je waarschijnlijk een post-traumatische stressstoornis, PTSS.

Herken je deze problemen?

Tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens iets ingrijpends meegemaakt, zoals een plotseling overlijden, een ongeluk of een overval. Tien procent van hen krijgt PTSS. Dat betekent dat een half miljoen Nederlanders dit ooit heeft gehad of heeft. Bij vrouwen is de kans op PTSS twee tot drie keer zo groot als bij mannen. Als je bent overvallen of mishandeld, is de kans ook groter dat je PTSS krijgt.

Wie kan je helpen?

Een psycholoog kan je helpen. Om een afspraak met een psycholoog te kunnen maken, heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Er zijn verschillende soorten psychologen. De man in het filmpje is naar een cognitief gedragstherapeut geweest, een cgt’er. Cognitieve gedragstherapie kan namelijk helpen bij PTSS. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Via vind een therapeut kan je een cgt’er bij jou in de buurt vinden.

Wat doet een cgt’er?

Herbeleving
De cgt’er legt je eerst uit wat PTSS is en dat het willen vermijden van herinneringen aan het trauma logisch is, maar je herstel in de weg staat. Door eraan terug te denken en je alles zo precies en zo levendig mogelijk voor te stellen, wordt de angst op den duur juist minder heftig.

Ook helpt de cgt’er je er anders over te denken. Daardoor ga je beseffen dat het niet jouw schuld was en dat de kans dat zoiets nog eens gebeurt heel klein is.

EMDR
Een andere behandeling die goed werkt is EMDR. De cgt’er laat je dan uitgebreid vertellen wat er met je is gebeurd, maar tegelijkertijd word je afgeleid, bijvoorbeeld doordat je met je ogen de handbewegingen van de therapeut moet volgen, of je krijgt piepjes te horen uit een koptelefoon. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel minder bang wordt.

Meer weten over cgt bij PTSS?

  • Er is een brochure over cognitieve gedragstherapie bij angststoornissen met een aparte paragraaf over PTSS. 
  • Er is ook een factsheet over PTSS voor mensen die in de zorg werken.