Dwang: steeds weer hetzelfde doen, zonder dat het nodig is

 

Wat heeft het meisje in het filmpje?

Ze blijft eindeloos haar handen wassen, honderd keer op een dag. Dat moet ze van zichzelf. Dat is heel lastig. Want ze heeft nauwelijks nog tijd om te spelen en ze heeft er ruzie over met haar ouders. Omdat ze er echt last van heeft, noemen de dokter en de psycholoog dat ‘dwang’. En daar is dus wat aan te doen.

Andere soorten dwang

Er zijn ook andere soorten dwang, zoals:

  • Controledwang: is de kraan dicht, is de deur op slot, heb je je mobieltje bij je, ligt er een inbreker onder je bed? Soms moet je dit zo vaak controleren, dat jij of je ouders of je vrienden het helemaal zat zijn.
  • Teldwang: hoeveel stappen is het naar school? Hoeveel rode auto’s rijden er op de snelweg? Tel je alles of vind je bijvoorbeeld dat je 7x de trap op en af moet en begin je iedere keer weer van voren af aan als je moet stoppen ?
  • Opruimdwang: moeten alle bekers in de kast op kleur staan, kun je pas aan de slag als alles op je bureau precies recht richt? Het klinkt goed, maar het kan vervelend worden als het zoveel tijd kost dat je geen tijd meer hebt om te spelen of voor andere belangrijke dingen.

Heb jij ook dwang?

Dat kan heel goed, want volgens sommige psychologen heeft bijna 1 op de 100 kinderen er last van. Stel je voor: in elke drie klassen is één kind met dwang!

Wie kan je helpen?

De psycholoog kan je helpen. Om daar naartoe te kunnen, moet je eerst met je vader of je moeder naar de huisarts. Dat komt omdat je een verwijzing nodig hebt. Dat is een briefje waarop staat dat je van de dokter naar de psycholoog mag en dat heb je nodig om een afspraak te kunnen maken. Je hebt verschillende soorten psychologen. Het meisje in het filmpje is naar een cognitief gedragstherapeut geweest, een cgt’er.

Op deze pagina staat een zoekmachine waarmee je een cgt’er bij jou in de buurt kunt vinden.

Wat doet een cgt’er?

De cgt’er leert je allerlei oefeningen. Die helpen je te stoppen met handen wassen, tellen, sorteren, of waar je ook last van hebt. Die ga je samen doen. In het begin is dat best moeilijk, maar de therapeut weet ook trucjes waardoor je je minder rot voelt als je probeert te minderen. En als je hard hebt geoefend of als het goed gaat, ga je tussendoor wat leuks doen. Iets minder leuk is dat je waarschijnlijk ook huiswerk krijgt, maar dat helpt je wel sneller van je klachten af.

Wil je meer lezen over dwang?