Factsheets

De factsheet legt kort en duidelijk uit wat een negatief zelfbeeld, welke symptomen erbij horen en wat de eerste stappen van een cognitief gedragstherapeutische behandeling zijn.  
Als cognitief gedragstherapeut kun je de factsheet gebruiken om het gesprek met de huisarts of andere verwijzer aan te gaan. Huisartsen gebruiken de factsheet om patiënten te motiveren hun klachten aan te pakken.

Cognitieve gedragstherapie bij negatief zelfbeeld

Factsheet_negatief_zelfbeeld

Van een disfunctioneel negatief zelfbeeld is sprake wanneer iemand zeer regelmatig of bijna altijd het gevoel heeft minderwaardig of mislukt te zijn, niets voor te stellen of er niet bij te horen, terwijl dat niet realistisch is. Als buitenstaander zie je positieve eigenschappen, maar de persoon zelf ziet en voelt ze niet.

Een negatief zelfbeeld is een transdiagnostische factor. Cliënten melden zich vaak aan met andere klachten, zoals angst, depressie of burn-out. Het verband tussen hun klachten en hun zwakke zelfbeeld leggen ze niet altijd. Een negatief zelfbeeld is een van de symptomen van depressie, eetstoornissen en verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Ook gaat het vaak samen met angststoornissen, psychotische stoornissen en verslavingsproblematiek

 

Tot stand gekomen met dank aan Manja de Neef en Kees Korrelboom

Download de factsheet

 
Bronnen
  • Korrelboom. K. (2011). COMET voor negatief zelfbeeld Bohn Stafleu van Loghum.
  • Mann, M., Hosman, C.M.H., Schaalma, H.P. & N.K. de Vries (2004). Self-esteem in a broad-spectrum approach for mental health promotion. Health Education Research, 19(4), 357-372.
  • Neef, M. de (2010). Negatief zelfbeeld. Boom Uitgevers Amsterdam.
  • Risch, A.K., Buba, A., Birk, U., Morina, N, Steffens, M.C. & Stabgier, U. (2010) Implicit self-esteem in recurrently depressed patients. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 41,199-206.