Factsheets

De factsheet legt kort en duidelijk uit wat de holistische theorie is, uit welke elementen deze is opgebouwd en wat de plek ervan is in het gedragstherapeutisch proces. Op de achterkant vind je een invulformulier om zelf een holistische theorie op te stellen. Handig om tijdens je behandeling te gebruiken en aan je cliënt mee te geven!

Holistische theorie

 

Factsheet holistische theorie

De holistische theorie (HT) is een hypothese over de samenhang van de problemen van je cliënt. Een HT stel je op om een goed beeld te krijgen van de samenhang tussen de ontwikkeling van de cliënt, zijn persoonlijkheid en de klachten die hij ervaart. Het is een laagdrempelige manier om veel informatie op een overzichtelijke manier te structureren.

 

Tot stand gekomen met dank aan Vivi Ament
Disclaimer: ‘Er is binnen de VGCt discussie over hoe een goede holistische theorie eruit moet zien. Het voorgestelde model is niet hét model, maar een voorbeeldmodel.’

Download de factsheet

Bronnen
  • Orlemans, J.W.G. (1987). Modellen voor probleemkeuze en functieanalyse. In J.W.G. Orlemans, P. Eelen, & W.P. Haaijman, Handboek voor Gedragstherapie (pp. A.17-1/A.17-27).Deventer: van Loghum Slaterus.
  • Rombouts, W., & Scholing, A. (2003). Ernstige angststoornissen: een model voor probleemanalyse. Dth jaargang 23(2), 187-210. www.dth.bsl.nl.
  • Wispelwey, M. (2011). Betekenisgevende gedragstherapie; een nieuw model van probleemsamenhang. Kind & Adolescent Praktijk, 3, 112-119.