Factsheets

Deze factsheets leggen kort en duidelijk uit de stoornis precies is, welke symptomen erbij horen en wat de eerste stappen van een cognitief gedragstherapeutische behandeling zijn. Als cognitief gedragstherapeut kun je de factsheet gebruiken om het gesprek met de huisarts of andere verwijzer aan te gaan. Huisartsen gebruiken de factsheet om cliënten te motiveren hun klachten aan te pakken.

Exposure: nieuwe inzichten

Factsheet exposure (lr)

Exposure is een effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij cliënten systematisch hun angstige verwachtingen onderzoeken en weerleggen. Tijdens exposure stelt de cliënt zich herhaaldelijk bloot aan situaties die angst oproepen zonder dat de gevreesde gevolgen hiervan uitkomen. We nemen aan dat het centrale werkingsmechanisme van exposure inhibitorisch leren is.

Hoe gebruik je deze factsheet?

De factsheet legt kort en duidelijk de nieuwste inzichten met betrekking tot exposure uit. Het geeft behandelaars concrete handvatten om hun exposuretherapie te optimaliseren.

Deze factsheet is tot stand gekomen met dank aan Lotte Hendriks.

Download de factsheet

Bronnen
  • Craske, M. G, Treanor, M., Conway, C. C., Zbozinek, T., & Vervliet, B, (2014). Maximizing exposure therapy: An inhibitory learning approach. Behaviour Research and Therapy (58), 10-23. Voor leden te downloaden.