Supervisor

 

Ik wil supervisor worden

Wanneer je ten minste drie jaar bent geregistreerd als cognitief gedragstherapeut VGCt®, kun je je registratie als supervisor VGCt® aanvragen.

Registratie-eisen
 • Registratie-eisen
  1. Je hebt een BIG-registratie.
  2. Je hebt een door de VGCt geaccrediteerde supervisorencursus afgerond.
  3. Je hebt in de drie tot vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal 4160 uur op ggz-gebied gewerkt, waarvan minimaal 2080 uur aan cgt-behandelingen.
  4. Je hebt in de drie tot vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag 30 nascholingspunten behaald (exclusief de supervisorencursus, die telt niet mee als nascholing maar als vooropleidingseis, zie punt 2).

  Voor punt 3 en 4 is het belangrijk om na te gaan hoe lang deze periode van drie tot vijf jaar voor jou is:

  • Ben je al langer dan vijf jaar geregistreerd als cgt’er, dan start de periode vijf jaar voorafgaand aan de datum waarop je de aanvraag voor de registratie als supervisor indient.
  • Ben je tussen de drie en vijf jaar geregistreerd als cgt’er, dan start de periode op het moment dat je bent geregistreerd als cgt’er.

  Lees de uitwerking van deze eisen na in het registratiereglement voor cgt'ers en supervisoren.

 • Registratie aanvragen

  Je registratie vraag je aan door het aanvraagformulier supervisor in te vullen. Als de aanvraag correct en volledig is, dan beoordeelt de registratiecommissie de aanvraag normaal gesproken binnen drie maanden. Na een positief besluit gaat je registratie als supervisor op de eerste dag van de volgende maand in.

 • Supervisie geven? Eerst registreren!

  Vanaf het moment dat je als supervisor geregistreerd bent, ben je bevoegd om supervisie te geven. Bij de VGCt zijn lidmaatschap en registratie aan elkaar verbonden. Je betaalt jaarlijks contributie.

Veelgestelde vragen

Kijk bij onze veelgestelde vragen of jouw vraag er ook tussen staat. Heb je het antwoord niet gevonden? Neem dan contact met ons op.

Wat doet een supervisor/docent?

Als supervisor VGCt ben je bevoegd en bekwaam om supervisie te geven, les te geven en leertherapie te geven aan cognitief gedragstherapeuten (in opleiding) en cognitief gedragstherapeutisch werkers (in opleiding). 

Hieronder lees je in het kort wat een supervisor/docent allemaal kan en mag doen. Op deze pagina vind je meer informatie over supervisie, leertherapie en lesgeven.

 
 • Supervisie

  Supervisie is vakgerichte persoonlijke begeleiding, gericht op de ontwikkeling van het professioneel functioneren van de supervisant. Als supervisor beoordeel je of de supervisant zijn professioneel functioneren voldoende ontwikkelt. 

 • Leertherapie

  Leertherapie is een vorm van begeleiding waardoor de cognitief gedragstherapeut in opleiding zijn eigen reacties op (problemen van) cliënten leert te erkennen en te herkennen. Ook leert de cognitief gedragstherapeut in opleiding hoe hij zijn eigen denkpatronen en gedrag kan beïnvloeden en daardoor zijn beroepsuitoefening kan optimaliseren. 

 • Lesgeven

  Supervisoren zijn bevoegd om les te geven in alle soorten scholing die door de VGCt wordt geaccrediteerd. Je kunt zelf of samen met een collega een cursus opzetten of in opdracht van een opleidingsinstelling een cursus verzorgen. Voor het lesgeven ontvang je nascholingspunten voor je eigen herregistratie.

  Cursisten kunnen de cursus laten meetellen in hun opleidingstraject van de VGCt als de cursus is geaccrediteerd door de VGCt voor de juiste categorie.

  Als docent van een basiscursus ontvang je van het opleidingssecretariaat informatiepakketten voor alle cursisten. Ben je docent en heb je deze pakketten niet ontvangen voor je cursisten? Neem dan contact op met het opleidingssecretariaat via opleidingen@vgct.nl.

 • Gevonden worden door supervisanten

  Ieder lid van de VGCt heeft een profiel op vgct.nl. Hier kun je jezelf als supervisor profileren. Je kunt in het tabblad ‘mijn supervisorgegevens’ aangeven wat je expertises en doelgroepen zijn en of je plek hebt voor nieuwe supervisanten (dit tabblad is alleen zichtbaar als je supervisor bent). Ook is er een leeg veld waar je extra informatie kunt vermelden. Je kunt in je profiel onder andere aanvinken of je plaats hebt voor supervisanten. 

 •  

   

Meer informatie

Over (her)registratie
Over het geven van supervisie, leertherapie en onderwijs