Supervisor

 

Ik wil supervisor worden

Wanneer je ten minste drie jaar bent geregistreerd als cognitief gedragstherapeut VGCt®, kun je je registratie als supervisor VGCt® aanvragen. Let op: je hoeft bij je aanvraag niet je herregistratie als cgt’er aan te melden.

Registratie-eisen
 • Registratie-eisen
  1. Je bent tenminste 3 jaar aaneengesloten geregistreerd als cognitief gedragstherapeut VGCt.
  2. Je hebt een BIG-registratie als GZ-psycholoog, arts, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundig specialist en/of psychiater.
  3. Je hebt een door de VGCt geaccrediteerde supervisorencursus afgerond.
  4. Je hebt in de drie tot vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal 4160 uur op ggz-gebied gewerkt, waarvan minimaal 2080 uur is besteed aan cgt-behandelingen.*
  5. Je hebt in de drie tot vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag 30 nascholingspunten behaald (exclusief de supervisorencursus, die telt niet mee als nascholing maar als vooropleidingseis, zie punt 2).**

  * Ben je vijf jaar of langer geregistreerd als cgt’er? Dan vul je op de werkverklaring het totaalaantal gewerkte uren in over de afgelopen vijf jaar voorafgaand aan de datum waarop je de aanvraag voor de registratie als supervisor indient. Ben je tussen de drie en vijf jaar geregistreerd als cgt’er? Dan reken je vanaf de datum dat je bent geregistreerd als cgt’er.

  ** Ben je vijf jaar of langer geregistreerd als cgt’er? Dan moeten er tenminste 30 nascholingspunten zijn behaald in de afgelopen vijf jaar. Ben je tussen de drie en vijf jaar geregistreerd als cgt’er? Dan moeten er tenminste 30 nascholingspunten zijn behaald vanaf het moment dat je bent geregistreerd als cgt’er.

  Voor meer informatie, zie het registratiereglement voor cgt'ers en supervisoren.

 • Registratie aanvragen

  Je vraagt je registratie aan door het digitale aanvraagformulier supervisor in te vullen. De benodigde werkverklaring kun je hieronder downloaden. Het is handig dit formulier vast in te vullen voordat je je aanvraag gaat doen. Als de aanvraag correct en volledig is, beoordeelt de registratiecommissie de aanvraag normaal gesproken binnen drie maanden. Na een positief besluit gaat je registratie als supervisor in op de eerste dag van de volgende maand.

  Voor het aanvragen van het supervisorschap worden beoordelingskosten in rekening gebracht. Je ontvangt een factuur per mail nadat je aanvraag is goedgekeurd door de registratiecommissie. Vanaf het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je supervisor bent geworden wordt het voor supervisoren berekend.

  Let op: je hoeft niet je herregistratie als cgt’er aan te melden als je de aanvraag doet als supervisor. Je krijgt na registratie als supervisor een herregistratiedossier met nieuwe eisen. Word je binnenkort supervisor en loopt je herregistratiedossier als cgt’er af, neem dan even contact op met het opleidingssecretariaat.

 • Supervisie geven? Eerst registreren!

  Vanaf het moment dat je als supervisor geregistreerd staat, ben je pas bevoegd om supervisie te geven. Gegeven supervisie voorafgaand aan de ingangsdatum van de registratie levert geen accreditatiepunten op voor de supervisant en de supervisor.

Veelgestelde vragen

Kijk bij onze veelgestelde vragen of jouw vraag er ook tussen staat. Heb je het antwoord niet gevonden? Neem dan contact met ons op.

N=1 nieuwe stijl

Wat doet een supervisor/docent?

Als supervisor VGCt ben je bevoegd om supervisie te geven, les te geven en leertherapie te geven aan cognitief gedragstherapeuten (in opleiding), cognitief gedragstherapeutisch werkers (in opleiding), supervisoren en BIG-opleidelingen.

Hieronder lees je in het kort wat een supervisor/docent allemaal kan en mag doen. Er is een aparte pagina met meer informatie over supervisie, leertherapie en lesgeven.

 

 
 • Supervisie

  Supervisie is vakgerichte persoonlijke begeleiding, gericht op de ontwikkeling van het professioneel functioneren van de supervisant. Als supervisor beoordeel je of de supervisant zijn professioneel functioneren voldoende ontwikkelt. 

 • Leertherapie

  Leertherapie is een vorm van begeleiding waardoor de cognitief gedragstherapeut in opleiding zijn eigen reacties op (problemen van) cliënten leert te erkennen en te herkennen. Ook leert de cognitief gedragstherapeut in opleiding hoe hij zijn eigen denkpatronen en gedrag kan beïnvloeden en daardoor zijn beroepsuitoefening kan optimaliseren. 

 • Lesgeven

  Supervisoren zijn bevoegd om les te geven in alle soorten scholing die door de VGCt wordt geaccrediteerd. Je kunt zelf of samen met een collega een cursus opzetten of in opdracht van een opleidingsinstelling een cursus verzorgen. Voor het lesgeven ontvang je nascholingspunten voor je eigen herregistratie. Deze punten voeg je zelf toe aan je PE-dossier, voorzien van een bewijsstuk.

  Cursisten kunnen de cursus laten meetellen in hun opleidingstraject van de VGCt als de cursus is geaccrediteerd door de VGCt voor de juiste categorie.

  Als docent van een basiscursus ontvang je van het opleidingssecretariaat informatiepakketten voor alle cursisten. Ben je docent en heb je deze pakketten niet ontvangen voor je cursisten? Neem dan contact op met het opleidingssecretariaat via opleidingen@vgct.nl.

 • Gevonden worden door supervisanten

  Ieder lid van de VGCt heeft een profiel op vgct.nl. Hier kun je jezelf als supervisor profileren. Je kunt in het tabblad ‘mijn supervisorgegevens’ aangeven wat je expertises en doelgroepen zijn en of je plek hebt voor nieuwe supervisanten (dit tabblad is alleen zichtbaar als je supervisor bent). Ook is er een leeg veld waar je extra informatie kunt vermelden.

 •  

   

Meer informatie

Over (her)registratie
Over het geven van supervisie, leertherapie en onderwijs
Nieuws over de leertherapie