Veelgestelde vragen

Kijk bij onze veelgestelde vragen of jouw vraag er ook tussen staat. Heb je het antwoord niet gevonden? Neem dan contact met ons op.

Algemene vragen

Vragen van cognitief gedragstherapeutisch werkers

 • Wat is er gewijzigd in de reglementen per 1 januari 2016?

  Het ‘Reglement registratie en opleiding Cognitief Gedragstherapeutisch Werkers VGCt®’ is opgesplitst in twee reglementen: een ‘Registratiereglement voor Cognitief Gedragstherapeutisch Werkers VGCt®’ en een ‘Accreditatiereglement cursussen en activiteiten voor Cognitief Gedragstherapeutisch Werkers VGCt®’.

  Alles wat een cognitief gedragstherapeutisch werker moet weten over zijn registratie en herregistratie staat in het registratiereglement. Alles wat een cursusaanbieder moet weten over het aanvragen van accreditatie voor de basiscursus cognitief gedragstherapeutisch werker en nascholingsactiviteiten staat in het accreditatiereglement. Deze reglementen vind je bij reglementen, formulieren en richtlijnen

 • Wat is supervisie?

  Supervisie is een individueel leertraject waarbij degene die supervisie krijgt (de supervisant) onder begeleiding leert zijn eigen functioneren te verbeteren door te reflecteren op zijn eigen werkzaamheden. De supervisant leert in de supervisie om zijn eigen handelen tegen het licht te houden. Daardoor verwerft hij inzicht in zijn eigen handelen en kan hij dit duurzaam verbeteren. Supervisie wordt gegeven door een cognitief gedragstherapeut VGCt, een supervisor VGCt of een ervaren cognitief gedragstherapeutisch werker (onder voorwaarden).

 • Is er een termijn verbonden aan het aanvragen van mijn registratie als cgw’er?

  Ja, sinds 1 januari 2013 is deze termijn drie jaar na het afronden van de basiscursus. Als je vóór 1 januari 2013 je basiscursus hebt afgerond, geldt voor jou de oude termijn van vijf jaar. De termijn is verkort omdat drie jaar ruim voldoende is om 40 supervisiesessie te volgen en twee verslagen te schrijven. De termijn voor de herregistratie van cgw’ers is nog steeds vijf jaar.

 • Mag ik de bewijsstukken voor mijn (her-)registratie ook opsturen naar het opleidingssecretariaat?
  Als je een PE-Portfolio hebt, moet je je registratie of herregistratie digitaal via je PE-Portfolio aanvragen. Ben je nog geen lid van de VGCt en heb je geen PE-Portfolio, dan stuur je je aanvraagformulier en de bijlages als één pdf-bestand naar opleidingen@vgct.nl.
 • Hoe lang moet een supervisiesessie duren? Mag ik ook groepssupervisie volgen?

  Individuele sessies moeten minimaal 45 minuten duren. Bij twee supervisanten moet een sessie minimaal 60 minuten duren. Bij drie supervisanten moet een sessie 90 minuten duren. Het is mogelijk dubbele supervisiesessies te volgen als de contacttijd twee keer zo lang is. Alleen volledige sessies tellen mee. Het is niet toegestaan om gedeeltes van sessies bij elkaar te voegen en mee te rekenen.

   

Vragen over accreditatie

 

Vragen van cliënten over gedragstherapie

 • Wat is cognitieve gedragstherapie?

  Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. Cgt is onder meer effectief bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen. Lees meer.

 • Hoe vind ik een goed cognitief gedragstheapeut?

  Je kunt zoeken naar cognitief gedragstherapeuten VGCt® via vind een therapeut.
  Deze therapeuten zijn lid van de VGCt en voldoen aan de kwaliteitseisen die de VGCt stelt. Je kunt zoeken op regio, naam en op expertise en doelgroep van de therapeut.

 • Wie heeft er baat bij cognitieve gedragstherapie?

  Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cognitieve gedragstherapie. Deze methode blijkt heel vaak een zeer effectieve psychotherapie te zijn. Vaak effectiever dan medicijnen, zeker op de langere termijn. In officiele richtlijnen is opgenomen dat cognitieve gedragstherapie de psychologische behandeling van eerste keus is bij angststoornissen, milde depressies, eetstoornissen, alcoholverslaving en impuls- en psychosomatische problemen (vermoeidheid, (hoofd)pijn, paniek, burn-out). Dit wil echter niet zeggen dat alle patiënten baat hebben bij cognitieve gedragstherapie, want de effecten kunnen per persoon verschillen.

 •