Identiteitsgerichte psychotraumatherapie (IOPT): Opstellingen als experiëntiele verdieping van schematherapie

Walter de Vries

Thema

Traumaverwerking en integratie

Doelgroep

Mensen met veel ervaring met het onderwerp

Workshop

In deze workshop wordt een korte inleiding gegeven in de identiteitsgerichte psychotrauma-therapie (IOPT) van Franz Ruppert. In deze therapie wordt op basis van de hechtingstheorie en psychotraumatologie een traumaverwerkingstherapie voorgesteld die geheel op geleide van de autonomie van client helpt om afgesplitste traumagevoelens te integreren. Deze werkwijze wordt verbonden met de schematherapie en gepresenteerd als experientiële verdiepingsmethode.

De methode wordt geoefend in drietallen met een opstellingsmethode waarbij het trauma- overlevingsen gezonde deel op gestructureerde wijze wordt opgesteld. In een groepsopstelling wordt de resonantiemethode uit de IOPT nader geillustreerd, waarbij er onbekenden in resonantie treden met het trauma- overlevings- en gezonde deel van een voorbeeldclient en deze terugspiegelen wat zij ervaren, wat de client kan helpen te integreren. Tenslotte is er ruimte voor discussie.

Leerdoel
  • Je leert in deze workshop een wetenschappelijk verantwoorde visie op trauma en traumaverwerking waarbij de client in zijn autonomie centraal staat.
  • Je doet ervaring op met de kracht van de ervaringsgerichte opstellingsmethode als instrument voor traumaverwerking
  • Je leert deze te verbinden met (de experiëntiele technieken uit de) schematherapie.
Literatuur
  • Bevrijding uit trauma, angst en onmacht - Franz Ruppert, Uitgeverij Mens!, 2012
  • Werken met het trauma-,overlevings- en gezonde deel in het therapeutisch proces - Walter de Vries, 2018