STARr-training

Een training voor jongeren met depressieve en/of sociale angstklachten
STARr banner 600x300


De STARr-training is een preventieve groepstraining voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar met depressieve en/of sociale angstklachten. Het doel van de training is om deze jongeren verschillende vaardigheden aan te leren om hun klachten te verminderen en verergering te voorkomen. De STARr-training kan worden gegeven binnen coaching, scholen en de GGZ. Wil je meer informatie over de STARr-training en het onderzoek naar de effecten, klik dan hier. Op deze webpagina vind je een algemene handleiding over de STARr-training, per module een trainershandleiding en een werkboek voor de jongeren, en een aantal informatieve filmpjes. Hoewel de materialen vrij beschikbaar zijn, is het van belang dat je een registratie als cognitief gedragstherapeut of cognitief gedragstherapeutisch werker hebt. Ook is het mogelijk om getraind te worden in het werken met de STARr-training.

Materialen

Wil je concrete voorbeelden van hoe je de oefeningen met de jongeren doet, kijk dan de filmpjes.

Benieuwd naar ervaringen van jongeren met de STARr-training? Bekijk dan ook dit filmpje van het Trimbos-instituut.

Er is een mogelijkheid om getraind te worden in de modules van de STARr-training. Neem hiervoor contact op met mheuvel@trimbos.nl

Onderzoek

De STARr-training is ontwikkeld vanuit een wetenschappelijk onderzoek naar de werkzame componenten van cgt bij jongeren met depressieve en sociale angstklachten. Meer informatie over de onderzoeksresultaten? Zie onderstaande artikelen.

  • De Jong, R., Lommen, M.J.J., Timmerman, M.E., Van Hout, W.J.P.J, De Jong, P.J., & Nauta, M.H. (2020). Treating Speech Anxiety in Youth: A Randomized Controlled Microtrial Testing the Efficacy of Exposure Only versus Exposure Combined with Anxiety Management Strategies. Manuscript under review.
  • Van Den Heuvel, M. W., Bodden, D. H., Moerbeek, M., Smit, F., & Engels, R. C. (2019). Dismantling the relative effectiveness of core components of cognitive behavioural therapy in preventing depression in adolescents: protocol of a cluster randomized microtrial. BMC psychiatry, 19(1), 200. https://doi.org/10.1186/s12888-019-2168-6
  • Van den Heuvel, M. W. H., Bodden, D. H. M., Smit, F., Stikkelbroek, Y., Weisz, J. R., Moerbeek, M., & Engels, R. C. M. E. (2020). Outcomes on the relative effectiveness of CBT-components and different sequencing in indicated depression prevention for adolescents: A pragmatic cluster randomized microtrial. Manuscript under review.

Momenteel wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar de effectiviteit en tevredenheid van STARr.

Dit project [729300012] is mogelijk gemaakt door ZonMw.