Stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen

Kop SAABB

Cognitieve gedragstherapie is effectief voor psychotische stoornissen zoals schizofrenie. Meta-analyses van de gerandomiseerde effectstudies laat een middelmatig effect zien op psychotische symptomen: effect-sizes van rond de .40 tot .50. Het is daarmee bijna net zo effectief als de tweedegeneratie antipsychotische medicatie, waarvan het effect op primaire symptomen in vergelijking met placebo rond de .51 ligt. 

Bekijk ook de factsheet over cgt bij stemmen horen.

Ledenbijeenkomst 17 januari 2019

Ben je VGCt-lid? Log in en bekijk ook samenvattingen van N=1-verslagen en verslagen en hand-outs van activiteiten.

Laatste nieuws op het kennisnet

Naar alle nieuwsberichten

Rubrieken

Onderzoeksartikelen
De stichting Cognitie en Psychose brengt maandelijks een nieuwsbrief uit waar interessant en spraakmakend onderzoek wordt samengevat.
Bekijk het archief

Boeken
Gedachten uitpluizen - therapeutische technieken en vaardigheden boek
Staring T, van den Berg D, Baas J en van der Gaag (2014). Gedachten uitpluizen: Therapeutische technieken en vaardigheden boek. Oegstgeest: Stichting Cognitie en Psychose. 
Download dit boek gratis

In het Gedachten Uitpluizen protocollenboek dat te koop is via de webshop staan zeven cognitief gedragstherapeutische protocollen voor psychotische klachten beschreven. Hierin wordt regelmatig verwezen naar cognitief-gedragstherapeutische technieken en vaardigheden. In dit digitale therapeutische technieken en vaardigheden boek staan de details van deze technieken en vaardigheden beschreven. 

Het boek is gratis en mag verspreid worden, sterker nog, dat willen wij graag, zodat nog meer mensen CGt op een goede manier toepassen. Ja, je mag ook delen overnemen, maar natuurlijk wel met een goede bronvermelding.

Instrumenten
Er zijn testen in het Nederlands beschikbaar voor diagnostiek en evaluatie van een behandeling. Deze zijn dan meestal niet uitgebreid in het Nederlands onderzocht en komen bijvoorbeeld niet in de COTAN voor. Wel is er vaak Engels psychometrisch onderzoek verricht. Kijk op gedachtenuitpluizen.nl voor meer meetinstrumenten.

Diagnostiek
PSYRATS – Psychotic SYmptom RATing Scale. Deze schaal meet verschillende aspecten van wanen en hallucinaties, zoals de interpretatie, de lijdensdruk en de fysieke karakteristieken van stemmen. Zie ook de PubMed referentie.

GPTS – Green Persecutory Thoughts Scales. De lijst meet betrekkingsideeën en achtervolgingsideeën en kan zowel in de bevolking gebruikt worden als met patiënten. Zie ook de PubMed referentie.

 

Phrenos
Stichting Phrenos biedt onder meer boeken aan over groepsgewijze psycho-educatie, familie-interventies, en behandeling van dubbele diagnose problematiek. Boeken zijn daar online te bestellen. 
Zie de site van Phrenos voor deze protocollen. 

Gedachtenuitpluizen
Onderstaande formulieren zijn afkomstig van de site gedachtenuitpluizen.nl. De formulieren horen bij de video's op dit Youtubekanaal. Op zichzelf zijn de formulieren eveneens nuttig.

 

 

Gedachten Uitpluizen en de VGCt hebben een animatiefilmpje gemaakt om cognitieve gedragstherapie meer onder de aandacht te brengen bij je patiënten door kort en helder uit te leggen wat het is. In dit filmpje van twee minuten staat gedachten uitpluizen centraal.

Wij, cognitief gedragstherapeuten, staan erom bekend dat we tijdens therapie niet alleen praten, maar dat we onze cliënten iets leren door anders tegen dingen aan te kijken, door ze dingen te laten ervaren en doen. Maar in de dagelijkse klinische praktijk is de werkdruk hoog, zijn de sessies kort en moet alles efficiënt. Dan heb je misschien niet altijd de tijd om het goede exposuremateriaal te vinden of een registratieformulier te ontwerpen. En dan wordt er toch minder gedaan dan wellicht wenselijk is.

Uit onderzoek blijkt dit ook: exposure wordt bijvoorbeeld minder frequent uitgevoerd dan voorgeschreven in de richtlijnen. Waarom? Er zijn diverse redenen, maar één reden is dat het tijd en moeite kost om exposure goed uit te voeren. Waar haal je ineens een spin vandaan, of hoe kom je aan het geluid van onweer? In die lijn is weleens gekscherend geopperd dat elke gedragstherapeut VGCt®, vergelijkbaar met een artsentas, een exposurekit bij zich zou moeten dragen. En voilà, hier is het dan!