Tekenen in de sessie? Doen!

Heleen Grandia-Witteveen

Kernwoorden
Tekenen

Doelgroep
mensen met weinig ervaring met het onderwerp

Inhoud workshop
Leer hoe je aan de hand van simpele tekeningen problemen helder in kaart kunt brengen. Geen G-schema maar een G-strip. Er zijn al verschillende afbeeldingen van schemamodi in omloop: hier leer hoe je ze zelf zelf tekent in je sessie en wat je ermee kan in je therapie. Geen tekenervaring vereist (buiten die van de basisschool). Ervaar, oefen en experimenteer!

We starten met een korte introductie over waarom visueel werken in je therapiesessie goed zou kunnen werken. Alleen al voor jezelf: door te luisteren en te tekenen gebruik je je hersenen, je handen, je oren en je ogen. Dit helpt je om je te concentreren en om te onthouden wat je client je vertelt.

Voor je client breng je de boodschap zowel auditief als visueel, dus de kans dat er iets blijft hangen is groter en hij of zij heeft een tekening om thuis nog eens naar te kijken of te laten zien. Je client voelt zich hierdoor gezien en krijgt letterlijk beter zicht op het probleem.

Aan de hand van een voorbeeld zal ik de toepassingsmogelijkheden van het werken met deze tekeningen demonstreren. Daarna gaan we met z’n allen tekenen: simpele poppetjes in allerlei gemoedstoestanden gebruiksvoorwerpen die gedrag beschrijven handige symbolen en templates (standaardafbeeldingen) die handig zijn voor psycho educatie en uitleg van interventies CGT

We sluiten af met een opdracht waarbij je in groepjes een toepassing van tekenen in je sessie bedenkt die aan het eind kort gepresenteerd kan worden.

Literatuur
'the Doodle Revolution' Sunni Brown

'Visual thinking' Willemien Brand

'Visual notes' Kim ravers

'The Sketchnote Handbook' Mike rohde

'Bikablo 1' Neuland

Meld je direct aan!