Exposure: de laatste theoretische inzichten toepassen in de praktijk

Hans Jacobs 

Workshop
Exposure  is één van de meest effectieve technieken in de behandeling van o.a. angst- en dwangstoornissen en PTSS. Tijdens exposure gaan patiënten de confrontatie aan met hun angst, in plaats van dat ze hun angst vermijden. Het is een heldere, overzichtelijke behandeltechniek waar eigenlijk niet veel mis mee kan gaan, toch? Maar lang niet iedereen profiteert afdoende van deze techniek. Ongeveer de helft van de patiënten kampt met een terugval. Stilzitten is dus geen optie!

De afgelopen jaren is er verder onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de werkende principes van exposure. Het vermoedelijke werkingsmechanisme van exposure is inhibitorisch leren en inderdaad ondersteunen onderzoeksresultaten het inhibitorisch leermodel van extinctie van angst.  Deze nieuwe inzichten vertalen naar de dagelijkse praktijk blijkt nog niet zo makkelijk te zijn.

Hoe passen we dit model eigenlijk concreet toe in de dagelijkse ‘exposure’ praktijk?

De workshop zal bestaan uit een theoretische uitleg over het inhibitorisch leermodel, ondersteund met videovoorbeelden en praktische oefeningen. Zo krijgt de deelnemer handvatten  hoe je deze theorie in de praktijk kunt toepassen.

Exposure
Minnen van , A. (2008). Tien misverstanden over exposure bij de behandeling van PTSS-patiënten.Gedragstherapie, 41, 313-329.

Rijkeboer, M. M., & Hout, M. A. van den. Nieuwe inzichten over exposure. (2014) Gedragstherapie, 47(1), 2-19.

Craske, M. G, Treanor, M., Conway, C. C., Zbozinek, T., & Vervliet, B, (2014). Maximizing exposure therapy: An inhibitory learning approach. Behaviour Research and Therapy (58).

 

Meld je direct aan!