Holistische theorie, een levenspuzzel als basis van de behandeling

Vivi Ament

 

In de opleiding tot cognitief gedragstherapeutisch werker wordt je geleerd om behandelingen op te zetten volgens de structuur van het gedragstherapeutisch proces. Daarin heeft de holistische theorie een belangrijke centrale rol. De behandelaar stelt een theorie op over de wijze waarop klachten samenhangen en over de factoren die de klachten van de cliënt in stand houden. Het vormt de basis van de behandeling.

Bij de keynote lezing gaan we in op de theoretische achtergronden van de holistische theorie. Wat is een holistische theorie en wat is het doel daarvan.

De holistische theorie is een onderdeel van het gedragstherapeutisch proces. Welke plek heeft dit in het gehele proces en hoe kunnen de verschillende onderdelen uit dit proces met de holistische theorie verbonden worden.

We gaan kijken naar de verschillende modellen die er door de jaren heen zijn ontwikkeld. Welke achtergronden horen daarbij en welke onderdelen krijgen een plek in de verschillende modellen.

De verschillende onderdelen worden uitgelicht en nader bekeken. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk hoe de verschillende onderdelen samen een onderlinge samenhang hebben.

De intentie is om aan het einde van de lezing helder te hebben hoe een HT is opgebouwd en welke onderdelen een plek krijgen.

Meld je direct aan!