Exposure: de nieuwe inzichten op een rijtje

 Bekijk de nieuwe factsheet

Als cgt’er zet je ongetwijfeld weleens exposure in. Het is immers de eerstekeusinterventie om angst, dwang en PTSS mee te behandelen. Maar wist je dat de hypotheses over de werkende mechanismen in de loop van de afgelopen decennia behoorlijk veranderd zijn? En dat dit ook implicaties heeft voor de behandeling?

Nieuwe inzichten

In veel verouderde protocollen wordt nog aangegeven dat je het angstniveau voor en na de exposure-oefening in kaart moet brengen. Inmiddels weten we dat het belangrijker is om de gevreesde gevolgen vast te stellen en te evalueren. Dat heeft te maken met het veronderstelde onderliggende werkzame mechanisme van exposure, het zogenaamde inhibitorisch-leren: iemand leert dat blootstelling aan een situatie die angst opwekt, niet leidt tot de gevreesde gevolgen, maar feitelijk ongevaarlijk is. Het gaat hierbij om het creëren van een nieuwe associatie. De oude associatie tussen een bepaalde situatie en gevaar verdwijnt namelijk niet, zoals eerder werd verondersteld. Het is de kunst om de nieuwe associatie te versterken, zodat die dominanter wordt. Er zijn allerlei strategieën die je kan inzetten om dit te bereiken.

Factsheet exposuretherapie

We hebben de strategieën voor jullie op een rijtje gezet in de factsheet Exposuretherapie: nieuwe inzichten.

Meer leren?

Kijk deze zomer de webinar van Lotte Hendriks over exposure terug. Daarin wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en videomateriaal geïllustreerd hoe je de strategieën kunt uitvoeren. De webinars worden vanaf de zomer (datum wordt binnenkort bekend) aangeboden (ook voor niet-leden) via de VGCt-website onder verenigingsactiviteiten.

Zowel de webinar als de factsheet zijn gebaseerd op het toonaangevende werk van Craske en collega’s (2014). Leden kunnen het artikel lezen (klik onder literatuur op exposure).

Download ook onze andere factsheets.