PE-portfolio huren

Iedereen die gestart is of gaat starten met supervisie in het kader van de VGCt-opleiding heeft een PE-portfolio nodig. Het portfolio is speciaal bedoeld voor je supervisie. Je gebruikt het om je leerproces in kaart te brengen: voor jezelf en voor de betrokkenen bij je opleiding. In het portfolio vind je dus alleen kwalitatieve informatie over je opleiding, zoals feedback op praktijktoetsen en supervisie. 

Als je belangstellende basiscursist bent of je je registreert bij de VGCt als cognitief gedragstherapeut in opleiding, krijg je het PE-portfolio automatisch. Wil je je tijdens de opleiding niet registreren, dan kun je het portfolio huren. De kosten hiervoor vind je bij contributie en tarieven.

Let op: alleen als je je registreert als cognitief gedragstherapeut in opleiding heb je naast je PE-portfolio ook een PE-dossier waarin je opleidingsonderdelen kunt toevoegen. Als je een portfolio huurt, heb je geen PE-dossier.

We raden je aan om je te registreren omdat het lidmaatschap van de VGCt veel voordelen biedt. Daarnaast zijn er aan de beoordeling van het PE-dossier van niet-leden hogere kosten verbonden wanneer zij zich willen registreren als cognitief gedragstherapeut: voor leden bedragen deze kosten € 103,- en voor niet-leden € 361,-. Je komt aanmerking voor de ledenprijs als je minimaal een jaar lid bent. 

Vragen en antwoorden over het portfolio

 • Wat is het verschil tussen een portfolio en een dossier in PE-online?

  PE-online bestaat uit twee onderdelen: het PE-dossier en het PE-portfolio. In het PE-dossier vind je het overzicht van al je activiteiten in het kader van je (her)registratie. Het PE-portfolio is de werkomgeving voor supervisie aan cgt’ers i.o. Hier worden de evaluatieformulieren en praktijktoetsen ingevuld en opgeslagen.

 • Wie heeft een portfolio?

  Mensen die ingeschreven zijn bij de VGCt als ‘belangstellende basiscursist’ (alleen als je de basiscursus volgt) of geregistreerd zijn als ‘cognitief gedragstherapeut in opleiding’ beschikken over een portfolio. Ben je geen lid van de VGCt, maar volg je wel het opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut, dan kun je het portfolio huren.

 • Hoe werkt het portfolio?

  Je kunt het portfolio openen door in te loggen via de website van de VGCt. Ga naar ‘Mijn VGCt’ en vervolgens naar ‘Mijn PE-dossier’. Als supervisor kies je nu voor ‘beoordelaar’, als cgt’er i.o kies je voor ‘portfolio’. Je bent nu in het portfolio.

  Portfolio instructievideo’s voor cgt’ers i.o.

  Portfolio instructievideo’s voor supervisoren

 • Wat stop ik in het portfolio?

  In eerste instantie bevat het portfolio praktijktoetsen en het evaluatieformulier. In de toekomst wordt het portfolio verder uitgebreid. De supervisor vult de praktijktoetsen in met scores en feedback; het evaluatieformulier wordt na elke supervisieperiode door zowel cognitief gedragstherapeut in opleiding als supervisor ingevuld. Producten (zoals video-opnames) waarmee je hebt aangetoond over bepaalde competenties te beschikken, maken geen deel uit van het portfolio. Die kun je dus niet uploaden.

   

 • Wie kan wat zien? Hoe zit het met mijn privacy?

  Je bepaalt zelf wie in welke periode inzage heeft in zijn portfolio. Je geeft hier expliciet toestemming voor. Bureaumedewerkers en registratiecommissie kunnen alleen toegang krijgen tot gegevens die niet herleidbaar zijn naar individuen.

  PE-online bestaat uit twee onderdelen: het PE-dossier (overzicht van de behaalde opleidingsonderdelen; het registratiedeel) en het PE-portfolio (evaluatieformulieren en de praktijktoetsen).

  Bureaumedewerkers kunnen het PE-dossier inzien. Dit is verplicht, je kunt de toestemming hiervoor niet intrekken. De VGCt heeft deze gegevens nodig om te monitoren hoe ver je bent met je opleiding en of je binnen de gestelde termijn je registratie kan aanvragen. En om je vragen over je PE-dossier goed te kunnen beantwoorden.

  Jij bent in eerste instantie de enige die jouw PE-portfolio kan inzien. Aangewezen bureaumedewerkers kunnen jouw PE-portfolio inzien t.b.v. de registratieaanvraag. Je kunt je supervisor, docent of de registratiecommissie toestemming geven om dit portfolio in te zien en om beoordelingen toe te voegen en formulieren in te vullen. Het is in het belang van de voortgang van je opleiding dat je inzage geeft aan je supervisoren. Je kunt de toestemming tot inzage koppelen aan een bepaalde termijn en je kunt de toestemming intrekken als bijvoorbeeld de supervisie bij de betreffende supervisor is gestopt.

 • Waarom heb ik een portfolio nodig?

  Je hebt een portfolio nodig om je leerproces in kaart te brengen voor jezelf en de betrokkenen bij je opleiding. Zonder portfolio kun je het opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut niet volgen. In het portfolio zitten in eerste instantie twee feedbackinstrumenten: de praktijktoetsen en het evaluatieformulier. Het portfolio wordt steeds verder uitgebreid.

 • Ben ik verplicht mijn supervisor inzage te geven in mijn portfolio?

  Ja. Gedurende de supervisieperiode moet je je supervisor toegang geven tot het portfolio, zodat hij daarin feedback kan verwerken en kan inzien wat eventuele voorgaande supervisoren voor feedback hebben gegeven. Je supervisor heeft geen inzage in je PE-dossier.

 • Ik heb geen portfolio. Wat nu?

  Je hebt het portfolio nodig vanaf het moment dat je supervisie volgt in het kader van de VGCt-opleiding. Het portfolio krijg je als je geregistreerd bent bij de VGCt als cognitief gedragstherapeut in opleiding of bent ingeschreven als belangstellende basiscursist (alleen als je de basiscursus volgt). Het portfolio kun je ook huren.