Cognitieve gedragstherapie, therapie die werkt

 

Ben je bang voor spinnen, kleine of grote ruimtes? Durf je de straat niet meer op? Moet je dwangmatig controleren of je het gas hebt uitgezet of de voordeur op slot hebt gedaan? Raak je in paniek, omdat je een presentatie moet geven voor je collega's? Of heb je vliegangst of hoogtevrees? Als deze angsten je normale, dagelijkse situaties als naar het werk gaan of boodschappen doen zo beïnvloeden dat je ze het liefst vermijdt, dan heb je hulp nodig.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Samen met een therapeut ga je kijken in hoeverre jouw angst reëel is. Vervolgens stel je een lijst op met voor jou angstige situaties in oplopende moeilijkheid. Daarna ga je stap voor stap deze situaties opzoeken om zo je angst te leren overwinnen. Voor het slagen van de therapie is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut.

Bij cognitieve gedragstherapie (cgt) gaat het om een open en gelijkwaardige relatie. De therapeut werkt nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. Hij of zij probeert zo direct en zo concreet mogelijk aan te sluiten bij jouw problemen en laat je er zelf aan werken met huiswerkopdrachten. 

Cognitieve gedragsterapie is bewezen effectief
De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en duren over het algemeen kort. Het gaat vooral over moeilijkheden die nu spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. De meeste behandelingen bestaan uit 10 tot 25 bijeenkomsten. Bij wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten duurt de therapie gemiddeld een half- tot anderhalf jaar. Bij ernstigere problemen neemt het aantal bijeenkomsten uiteraard toe. Je spreekt met je therapeut de duur van de therapie af. 

Ook bij andere stoornissen
Ook bij depressie, werkstress en burn-out, verslaving, eetstoornissen en obesitas, trauma, relatie- en gezinsproblemen, persoonlijkheidsstoornissen en psychoses is cognitieve gedragstherapie effectief.

Hoe krijg ik cognitieve gedragstherapie en wat kost het?
Cognitief gedragstherapeuten zijn werkzaam binnen de hele geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zij zijn vaak psycholoog, psychotherapeut of psychiater en werken bij psychiatrische instellingen, in een vrijgevestigde praktijk, in veel gezondheidscentra en op diverse andere plaatsen. Je hebt een verwijzing van je huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Je zorgverzekeraar kan je meer vertellen over de hoeveelheid behandelingen die vergoed worden.

Zoek je hulp of meer informatie?
Zie hieronder of bekijk onze brochures voor volwassenen en voor kinderen.

Cliënten- en patiëntenorganisaties
Vind een therapeut

Vragen van cliënten over gedragstherapie

 • Wat is cognitieve gedragstherapie?

  Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. Cgt is onder meer effectief bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen. Lees meer.

 • Hoe vind ik een goed cognitief gedragstheapeut?

  Je kunt zoeken naar cognitief gedragstherapeuten VGCt® via vind een therapeut.
  Deze therapeuten zijn lid van de VGCt en voldoen aan de kwaliteitseisen die de VGCt stelt. Je kunt zoeken op regio, naam en op expertise en doelgroep van de therapeut.

 • Wie heeft er baat bij cognitieve gedragstherapie?

  Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cognitieve gedragstherapie. Deze methode blijkt heel vaak een zeer effectieve psychotherapie te zijn. Vaak effectiever dan medicijnen, zeker op de langere termijn. In officiele richtlijnen is opgenomen dat cognitieve gedragstherapie de psychologische behandeling van eerste keus is bij angststoornissen, milde depressies, eetstoornissen, alcoholverslaving en impuls- en psychosomatische problemen (vermoeidheid, (hoofd)pijn, paniek, burn-out). Dit wil echter niet zeggen dat alle patiënten baat hebben bij cognitieve gedragstherapie, want de effecten kunnen per persoon verschillen.

 •