Onderzoek

We zoeken nog een paar deelnemers

Voor acht sessies online preventieve cognitieve training (PCT)

HERSTEL-studie: Onderzoek naar innovatieve behandeling voor gedeeltelijk herstel van depressie

Eerder dit jaar hebben we een oproep geplaatst namens Joost Gülpen (PhD Candidate & Psychologist) en prof. dr. Claudi Bockting. Voor een HERSTEL-studie zijn zij op zoek naar patiënten die slechts gedeeltelijk zijn hersteld van een depressie.
In deze studie wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe gecombineerde vorm van behandeling. Het doel is te komen tot volledig herstel.
Behandeling en onderzoek vinden plaats via videobellen. Door middel van acht sessies online preventieve cognitieve training (PCT), een vorm van cognitieve therapie, leert iemand hoe deze zélf terugval kan voorkomen. De belangrijkste elementen van PCT zijn interventies gericht op schema’s waarbij het positief netwerk wordt geactiveerd, interventies gericht op positieve ervaringen en het opstellen van een individueel preventieplan, waarbij wordt gewerkt met positieve imaginatie en dagboeken.

Wie kan er deelnemen?

  • 18 jaar of ouder
  • Heeft in afgelopen twee jaar een depressie gehad
  • Er zijn nog restklachten over, na behandeling óf spontaan herstel

Mensen die medicatie gebruiken kunnen gewoon deelnemen. Het onderzoek is ook geschikt voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD.

Lees het volledige bericht voor meer informatie over het onderzoek.

Heb jij cliënten die niet volledig zijn opgeknapt na een depressie? Laat het ons vooral weten. Kijk voor meer informatie op www.herstelstudie.nl, of neem contact op met Joost Gülpen via herstelstudie@amsterdamumc.nl of via 06-30099719.

Dit multicenter onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het UMCG, de Depressie Vereniging, de Hersenstichting, Dokter Bosman, HSK, Mentaal Beter en UvA minds.

oval