Verenigingsnieuws VGCt

OCD awareness campagne

Vroegherkenning belangrijk

Mind organiseert in samenwerking met de VGCt, diverse experts en ervaringsdeskundigen een campagne rondom OCD.

Jarenlang
Aangezien OCD (obsessive compulsive disorder, in het Nederlands obsessieve-compulsieve stoornis of ook wel dwangstoornis genoemd) zich bij iedereen weer anders uit, kan het jarenlang duren voordat de diagnose wordt gesteld. Terwijl dwangmatige gedachten en/of handelingen iemands leven problematisch kunnen maken. En vaak ook het leven van naasten (negatief) beïnvloeden.

Om die reden is deze week de OCD awareness campagne van start gegaan. MIND ontwikkelde samen met ervaringsdeskundigen en professionals van de VGCt, GGz Centraal, Pro Persona en Amsterdam UMC/GGZ inGeest een socialemediacampagne. Mind en de VGCt financierden dit project.

Vrijdag 25 maart is de tweede Dag van de Dwang. Deze dag staat in het teken van ontmoeting en wil een overzicht geven van wat er in Nederland te doen is op het terrein van OCD en is bedoeld voor mensen die zelf last hebben van OCD, voor naasten en voor professionals.

De dwanghandelingen en -gedachten kunnen heel divers zijn. Luister bijvoorbeeld eens naar de ervaringsdeskundigen in dit filmpje:


Podcast

Of beluister deze VGCt-podcast, waarin Mieke Ketelaars een (vraag)gesprek aangaat met Henny Visser. Visser is psycholoog/psychotherapeut/onderzoeker OCD bij het Marina de Wolf centrum, GGz Centraal.

Uiteraard kun je meer informatie vinden op wijzijnmind.nl/ocd

oval