Verenigingsnieuws VGCt

Kennismaking met Larissa Cloudt

Nieuw bestuurslid Verenigingszaken

In juni van dit jaar kwam Larissa Cloudt in het bestuur van de VGCt, met het aandachtsgebied Verenigingszaken. Ze is zeker geen onbekende binnen de VGCt, maar wat wil ze bereiken als bestuurslid? En wat vindt ze bijvoorbeeld van het verenigingsbureau? We vroegen het haar.


Je bent afgelopen juni in het bestuur van de VGCt gekomen, met het aandachtsgebied Verenigingszaken. Waarom wilde je in het bestuur?

“Ik had zelf eigenlijk nog helemaal niet bedacht dat ik dit zou gaan doen. Mijn tweede termijn bij de ledenraad loopt bijna af en dat vind ik zo leuk dat ik (als ik gekozen zou worden) ook een derde termijn wilde doen. Bovendien dacht ik ‘wie gaat nou in godsnaam de schoenen van Sammy vullen?’. En toen belde Hubert mij!
Het overviel me wel, dus ik wilde er graag eerst goed over nadenken. Ik heb Sammy gebeld en ook met andere mensen gesproken en uiteindelijk heb ik weloverwogen besloten om te solliciteren.
Deze rol is verbindend en dat is voor mij een belangrijke motivatie. Daarnaast merk ik dat jonge mensen soms twijfelen of ze wel lid willen worden van de VGCt. Ze vinden ons een beetje een bekakte club van grijze mensen die alles weten of denken te weten. Ik wil dat beeld weghebben! Ook daar komt het idee van verbinding terug; verbinding van jonge mensen met de VGCt. 

Ik begin dolenthousiast, maar ik vind het ook echt spannend. Natuurlijk weet ik al veel dingen omdat ik bijna twee termijnen in de ledenraad heb gezeten, maar dan nog moet ik ingewerkt worden en dingen uitzoeken. Er zitten veel nieuwe aspecten aan dit aandachtsgebied (portefeuille). Gelukkig is iedereen druk bezig om mij op weg te helpen. De eerste online vergadering met het team was ook heel leuk.”

“Als je alle neuzen dezelfde kant op wilt, heb je iedereen nodig”


Hoe ben je van plan om te ‘voelen’ wat er leeft binnen de vereniging? Vanuit jouw rol als bestuurslid?

“Er komen al diverse vragen mijn kant op en die probeer ik te beantwoorden, maar het is nu vooral nog veel informatie verzamelen, bijvoorbeeld in gesprekken met Sammy en Marleen. Binnenkort ga ik ook kennismaken op het verenigingsbureau. Ik wil gaan voelen waar de krachten en behoeftes liggen. Kritische geluiden mogen er zijn en die hoor ik dan ook graag. Als je alle neuzen dezelfde kant op wilt, heb je iedereen nodig.”
 

Is het niet lastig om nu aan de andere kant van de tafel te zitten? Van ledenraad naar bestuur?

“Zeker! Maar je hoeft het gelukkig niet alleen te doen; je zit met zijn allen in het bestuur en je bent gezamenlijk verantwoordelijk, ook al heb je een eigen aandachtsgebied. Daarnaast zitten er hele kundige mensen op het bureau. Zonder bureau bestaat de vereniging niet. Mensen moeten daar met plezier werken, zich gehoord voelen en goed gefaciliteerd zijn. Ik ben dan ook heel benieuwd wat er nodig is en wat ik daarin kan betekenen.
Ik vind het leuk om met beleid bezig te zijn en een overkoepelender beeld te krijgen. Ook die kloof die ik net noemde zou ik dus graag dichten. We moeten af van het aura van een elitaire vereniging. De vereniging staat voor goede zorg voor mensen in Nederland en zorg die voor iedereen toegankelijk is. Ook is het belangrijk dat mensen een goede opleiding krijgen. Tot slot moeten we af van de stigmatisering van psychische zorg. Een gebroken been is normaal, maar iemand die psychische zorg zoekt, schaamt zich nog te vaak. Al die elementen zitten ook in het speerpunt dat we een effectieve vereniging willen zijn met maatschappelijke impact. Dus er is nog genoeg te doen!”

 

Je hebt in de ledenraad van de VGCt gezeten. Hoe heb je dat ervaren en waarom zou iemand zich verkiesbaar moeten stellen?

“Ik had ergens opgegeven dat ik actiever wilde zijn binnen de vereniging en toen kwam de kans voorbij om in de ledenraad plaats te nemen. Het leuke is dat je niet aan de zijlijn staat maar een veel beter zicht hebt op het overkoepelende beleid. Als ledenraadslid doe je niet alleen ervaring op hoe het is om bezig te zijn met beleid en hoe je je invloed kunt aanwenden, maar zorg je er ook voor dat verschillende perspectieven worden meegenomen bij de besluitvorming. Het gaf me verder de kans om kritische geluiden te laten horen. Ik vind ook echt dat de vereniging de afgelopen jaren een moderniseringsslag heeft gemaakt. Het stoffige is er heus wel af, alleen moeten de rimpels van het water de kust nog bereiken!
Het is net als met exposure; je kunt allerlei barrières opwerpen maar je kunt je ook afvragen of die wel kloppen. Misschien moet je het gewoon doen! En dan kom je erachter dat er niks stoffigs aan is en dat de VGCt juist een hardwerkende, dynamische club is die bezig is met vernieuwing.”

 

“We moeten af van het aura van een elitaire vereniging” 


Wat is jouw vergaderstijl? Ben je een vergadertijger? 

“Nee. Vergaderen hoort erbij, maar ik houd wel van efficiëntie en to-the-point. Daarom zit ik zelf ook graag een vergadering voor, dan kan ik het goed in de hand houden. Voorbereiding is natuurlijk cruciaal. Als iedereen de stukken heeft gelezen en zich heeft voorbereid, is een vergadering veel effectiever. Bij de vergaderingen van de ledenraad en het bestuur loopt dat eigenlijk altijd prima.”

 

Je bent klinisch psycholoog en psychotherapeut en je werkt bij GGZ Oost Brabant. Hoe ga je dat combineren met je bestuursfunctie?

“Ik heb met mijn werkgever afgesproken dat ik af en toe, als het nodig is, wat tijdens werktijd mag doen. Per slot van rekening straalt deze functie ook op hen af. Wel ga ik mijn rol als voorzitter van de klinischepsychologenstaf opgeven. Dat doe ik al heel lang, maar die functie kan en wil ik niet combineren met mijn nieuwe bestuursportefeuille.
Verder was ik natuurlijk al gewend om voor de ledenraad tijd te moeten reserveren, dus helemaal nieuw is het niet.”

 

Je bent natuurlijk nog maar net begonnen, maar stel dat je drie termijnen volmaakt. Wat hoop je dat je medebestuursleden en de bureaumedewerkers dan over negen jaar over je zullen zeggen?

“Toen Marleen mij na de sollicitatieprocedure belde om te zeggen dat ik de bestuursfunctie had gekregen, gaf ze mij een heel mooi compliment. Ze zei ‘jij bent kritisch én je bent verbindend. En dat is goud’. Als ik dat kan overbrengen op de mensen, zou dat heel tof zijn.” 

 (interview door Hilde Bout)

 

oval