Verenigingsnieuws VGCt

Aanbiedingen VGCt-Boekenclub – maart

De VGCt boekenclub maakt vakliteratuur voor cognitief gedragstherapeuten gemakkelijk en voordelig beschikbaar. Deze boekenclub is gratis voor VGCt-leden en belangstellenden en kent geen periodieke aankoop- of andere verplichtingen.

De boekenclub is exclusief voor leden van de VGCt.

Wist je dat je als lid van de VGCt altijd 20% korting krijgt op de e-books van Boom? Het volledige aanbod van e-books vind je onder ‘Overzicht ledenkorting’ in de boekenclub op de website van Boom.

Naar de boekenclub inloggen vereist

Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden

Erik ten Broeke, Colin van der Heiden, Steven Meijer, Annemieke Driessen, Kees Korrelboom

Van € 49,95 voor € 39,95

 

Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden is een waardevolle leidraad voor de (psycho)therapeut. Het boek geeft een overzicht van de basisinterventies van cognitieve gedragstherapie en laat op gedetailleerde wijze zien hoe ze kunnen worden toegepast. 

Een boek voor de praktijk

Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden begon als een herziening van de klassieker Cognitieve therapie: de basisvaardigheden, maar is uiteindelijk een vrijwel geheel nieuw boek geworden. Gebleven is dat het een houvast wil zijn voor zowel praktiserende (gedrags)therapeuten als studenten die cognitieve gedragstherapie (CGT) willen integreren in hun (toekomstige) praktijk. Meer nog dan de oorspronkelijke uitgave en andere boeken over het onderwerp, focust deze herziening op de basisinterventies die je als therapeut kunt gebruiken. Deze interventies worden uitgebreid en stap voor stap uitgewerkt en geïllustreerd met fragmenten uit gesprekken tussen therapeut en patiënt. Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden legt daarmee sterk de nadruk op de toepasbaarheid in de klinische praktijk. Nieuw in deze editie is dat het accent is verbreed van Becks cognitieve therapie naar (geïntegreerde) cognitieve gedragstherapie.

De basisvaardigheden

Na een beknopte samenvatting van het conceptuele model van CGT besteden de auteurs allereerst een hoofdstuk aan de socratische methode. Vervolgens wordt stilgestaan bij het gebruik van het gedachteschema en het werken met therapeutische experimenten, zoals exposure in vivo. Nieuw in deze editie zijn de toepassing van Competitive Memory Training (COMET), flashforward-verzwakking en zelfcontroleprocedures. Imaginaire rescripting en historisch rollenspel zijn nu in veel meer detail beschreven. De interventies uit dit boek zijn dé basisvaardigheden die de moderne cognitief gedragstherapeut in zijn arsenaal zou moeten hebben, aldus de auteurs.

Over de auteurs

De auteurs zijn allen cognitief gedragstherapeuten en zijn – naast hun klinische werk – betrokken bij CGT-onderwijs.

 

Bestellen inloggen vereist

 

Boekrecensie: Cognitieve gedragstherapie: de basisvaardigheden

“In het (heel) kort: dit boek is een waardevolle aanvulling voor de gereedschapskist van hulpverleners die cognitief gedragstherapeutisch werken en die hun cliënten een stap verder willen brengen van weten naar (door)voelen!”

Score: ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)

Recensent:
Dr. Petra Helmond, orthopedagoog (i.o. GZ-psycholoog, i.o. cognitief gedragstherapeut VGCt), expertise coördinator gehechtheid en senior onderzoeker bij Levvel (specialistische jeugdhulp en jeugdGGZ in Amsterdam en omgeving).

 

oval