Verenigingsnieuws VGCt

Aanbiedingen VGCt-Boekenclub – Augustus

De VGCt boekenclub maakt vakliteratuur voor cognitief gedragstherapeuten gemakkelijk en voordelig beschikbaar. Deze boekenclub is gratis voor VGCt-leden en belangstellenden en kent geen periodieke aankoop- of andere verplichtingen.

De boekenclub is exclusief voor leden van de VGCt.

Wist je dat je als lid van de VGCt altijd 20% korting krijgt op de e-books van Boom? Het volledige aanbod van e-books vind je onder ‘Overzicht ledenkorting’ in de boekenclub op de website van Boom.

Naar de boekenclub inloggen vereist

Behandelprotocol IBCT relatietherapie

Pieternel Dijkstra, Aerjen Tamminga

Van € 36,50 voor € 29,20

 

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT)

Hoe help je partners elkaar beter begrijpen en effectiever met elkaar communiceren? Wat kan je doen om stellen te begeleiden richting een betere relatie? Dit boek biedt professionals die relatietherapie geven een nieuwe methode: Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT), een vorm van relatietherapie gebaseerd op de derde generatie cognitieve gedragstherapie. In tien sessies leren partners om onderlinge verschillen te accepteren of tolereren, hun relatie een positieve injectie te geven, verbeteren ze patronen in de communicatie en gaan ze aan de slag met probleemoplossingstraining.

Nieuw in Nederland

Oorspronkelijk ontwikkeld in Amerika, verovert IBCT met dit boek nu ook Nederland. Volgens IBCT komen veel relatieproblemen voort uit verschillen tussen partners die zij niet goed kunnen accepteren. Partners verzanden hierdoor in een strijd tegen elkaar, in plaats van dat ze samen de problemen van het leven aanpakken. In tegenstelling tot andere vormen van relatietherapie helpt IBCT stellen daarom om elkaar eerst beter te begrijpen en onderlinge verschillen – waar mogelijk – te accepteren. Daarna wordt gewerkt aan wat stellen wél kunnen en willen veranderen. Deze combinatie van acceptatie en verandering is uniek aan en kenmerkend voor IBCT. De werkwijze en effectiviteit van IBCT kan rekenen op stevige wetenschappelijke evidentie.

IBCT relatietherapie in 10 sessies

Behandelprotocol IBCT relatietherapie biedt de professional een duidelijke methode, concrete technieken en vele oefeningen die tijdens en na sessies kunnen worden ingezet. In de praktijk blijkt bovendien dat veel professionals zich de methode relatief makkelijk eigen maken en het ze daadwerkelijk helpt om stappen te maken met stellen. Meer informatie over IBCT, supervisie, en reguliere en online trainingen vind je op www.ibt-academie.nl.

Met voorwoord van Andrew Christensen – een van de Amerikaanse grondleggers van IBCT.

 

 

Handboek psychotherapie na seksueel misbruik

Redactie: Nelleke Nicolai

Van € 83,50 voor € 66,80

 

Deze uitgave verscheen oorspronkelijk in 2008 als gebonden boek, de inhoud is ongewijzigd in deze paperback editie.

Trauma na seksueel misbruik

Mensen met psychische problemen kunnen bij de ggz terecht. Mensen met een trauma, een psychisch probleem dat jarenlang is ‘ingesleten’, dragen extra ballast en zijn vaak moeilijker behandelbaar. Maar hulpzoekenden met een trauma na seksueel misbruik vragen wel het uiterste aan expertise en empathie van de behandelaar, omdat ze niet alleen gewond, maar ook afhoudend en sceptisch zijn geworden.

Hierdoor is het niet zo verwonderlijk dat er niet eerder een Nederlands handboek over deze problematiek is gemaakt:. Elke therapie eist veel energie van beide partijen op. De cliënt staat voorop. Bovendien heeft de wetenschap tijd nodig gehad om de controverse over traumatische amnesie versus false memory te boven te komen.

Indeling

De verschillende hoofdstukken bieden een state of the art: theorievorming, methoden, technieken, resultaten van onderzoek. Op veel fronten in deze materie is geen evidence based-therapie voor handen maar natuurlijk refereren de auteurs steeds aan pogingen tot klinische consensusvorming. Tegelijkertijd is er sprake van een optimale probleemgeoriënteerde aanpak, met directe toepassingsmogelijkheden voor de praktijk van de hulpverlening. Daarom is per hoofdstuk met name adequate casuïstiek ingelast. Waar relevant is het actuele fasemodel in het therapeutische proces zichtbaar gemaakt. De auteurs nemen alle ruimte voor het beschrijven van hun klinische ervaringen: valkuilen, dilemma’s, concrete oplossingen.

 

 

Verslagleggen in de ggz

Nicole Baars, Eline Janssen

Van € 25,50 voor € 20,40

 

Goede verslaglegging voor een betere samenwerking

Schrijf in minder tijd verslagen die doelgericht, beknopt en objectief zijn, zodat jouw verslaglegging ook daadwerkelijk bijdraagt aan de kwaliteit van de hulpverlening. Goede verslaglegging zorgt voor een betere samenwerking – met collega’s die voor jou waarnemen bij afwezigheid, met hulpverleners van andere zorgorganisaties, en ook met verzekeraars en de rechterlijke macht.

Technieken, advies, richtlijnen en voorbeelden

Verslagleggen in de ggz biedt je: schrijftechnieken die garanderen dat collega’s je verslag, rapport of brief snel kunnen lezen; adviezen om een behandeltraject in enkele zinnen of alinea’s begrijpelijk samen te vatten; krachtige richtlijnen voor een respectvolle toon naar je cliënt, zodat deze zich in het verslag kan herkennen; heldere formats en voorbeelden voor diverse soorten verslagen, rapporten en brieven; praktische en concrete aanwijzingen om te voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het boek is specifiek geschreven voor mensen die werken in de hulpverlening en de ggz.

 

Meer informatie over de auteurs, de trainingen, coaching of online opleidingen vind je op de website van Verslagleggen in de ggz.

oval