‘Nu loop ik met volle vuilniszakken de deur uit’

Ursula Witteveen (36) werkte tot december 2016 als dialectisch gedragstherapeut bij ProPersona in Arnhem en is nu ambulant behandelaar bij BuurtzorgT in de regio Nijmegen.

Ursula Witteveen

Wat is er leuk aan cgw’er zijn?
Wat ik er heel leuk aan vind, is dat je echt een kader hebt om naar de problematiek te kijken, je hebt houvast. En daardoor blijf ik net zolang vragen stellen totdat ik het snap, totdat het logisch is. Daar heb ik plezier in. Als de puzzel dan klopt, weet je ook wat je moet doen. En daar word ik blij van.

Heb je een voorbeeld van een cgt-behandeling die je hebt toegepast?
Wat ik een heel mooie ervaring vond, is dat ik onlangs een vrouw van 58 begon te behandelen die al heel lang kampt met dwang en hoarding. Ik ben gaan kijken waar dat nou precies is begonnen en we kwamen erachter dat ze in de periode tussen twee relaties is ontsnapt aan wat we nu een loverboy zouden noemen, net voordat ze zich moest prostitueren. Het eerste wat ze toen ging verzamelen waren onderbroeken en zeep. Daarna raakte haar hele huis vol met spullen. De methode die ik heb toegepast was functie- en betekenisanalyse: terug naar het begin. En toen dat kwartje viel, kon ik gaan afpellen. Daarna verliep de exposure veel effectiever. Ik was al begonnen met opruimen en ik probeerde ervoor te zorgen dat ze dingen losliet. Het begon met drie plastic dekseltjes. Daarna kon ik drie plastic zakjes meenemen en ten slotte ging ik met volle vuilniszakken de deur uit.

Met wie werk je samen? En hoe zijn de verantwoordelijkheden voor de behandeling verdeeld?
Bij ProPersona was het vrij strak geregeld, daar had ik een aantal cognitief gedragstherapeuten in mijn team als hoofdbehandelaars. Zij zorgden voor de basis en ik deed de uitvoering. Bij BuurtzorgT is het anders, we hebben een brede groep hulpverleners in dienst: psychiaters, verpleegkundigen, sph’ers en cgw’ers. De psychiater heeft de eindverantwoordelijkheid.

Wat vind jij de toegevoegde waarde van de opleiding en registratie?
Ik ben twaalf jaar geleden opgeleid. Voor mij betekende het dat ik echt houvast kreeg in de uitvoering van mijn werk, dat ik ineens een raamwerk had waardoor ik naar mensen en hun problematiek kon kijken. Daarnaast is cgt de meest bewezen effectieve behandelmethode en dat steunt mij ook erg in mijn werk. Je kunt het logisch maken en daardoor is het effectief. Dat vind ik een meerwaarde ten opzichte van generalistisch opgeleide hbo’ers.

Waarom moeten zorginstellingen cgw’ers in dienst hebben? Heb je nog tips hoe dat voor elkaar te krijgen?
Omdat cognitieve gedragstherapie de meeste evidentie heeft en in bijna alle richtlijnen genoemd wordt, denk ik dat je als instelling daar niet omheen kan. En ik denk dat als je je medewerkers daarin goed opleidt, goed traint, je veel beter een behandelklimaat kunt vormgeven. Als je bijvoorbeeld op een klinische afdeling de verpleegkundigen zou opleiden als cgw’ers, heb je veel meer een raamwerk waarbinnen je je werk doet, waardoor je consistent kunt zijn in je behandeling. En dat is een van de meest effectieve factoren. En ik denk dat je je verpleegkundigen, sph’ers en spv’ers zou moeten opleiden als cgw’ers. Ik moedig ook werkgevers en cgw’ers aan supervisie goed te regelen en daarin te investeren. Ik ben mijn supervisor namelijk erg dankbaar, van haar heb ik het vak echt geleerd.

Lees de brochure Word ook cgw’er