‘Ik hielp haar spelenderwijs van haar angst af’

Josephine Pronk (28) werkt als behandelaar en casemanager bij Palier in Den Haag.

Josephine Pronk

Wat is er leuk aan cgw’er zijn?
Wat ikzelf heel leuk vind, is de diepgang die je als behandelaar in je werk krijgt. Ik werk nu ambulant en doe heel veel behandelgesprekken. Alleen door echt na te denken wat het effect is van bepaalde cgt-technieken, zie je zoveel effecten, ook bij jongeren. Qua inzicht en hoe ze verder hun eigen gedrag kunnen gaan verbeteren. Ik merk dat dat heel veel diepgang geeft. Voor mijzelf in de behandelgesprekken, maar ook wel voor hen, want het heeft veel meer effect dan gewoon een uurtje praten. Ik wil me graag professioneel specialiseren in iets wat ik leuk vind. En ik vind het heel leuk om met cgt bezig te zijn. Het geeft mij ook veel energie om behandelinhoudelijk bezig te zijn.

Heb je een voorbeeld van een cgt-behandeling die je hebt toegepast?
Ik heb een tijdje in een kliniek gewerkt. Daar was een meid van twintig met angstproblemen in sociale situaties. Zij was acht weken opgenomen, dus ik kon elke week veel interventies met haar doen. Daardoor zag ik de ontwikkeling bij haar en merkte ik het effect van de verschillende interventies die ik met haar deed, wat wel en niet werkte. Zoals functie- en betekenisanalyse om meer inzicht te krijgen in haar gedrag. Dat sprak mij erg aan en dat kon ik toen ook goed terugbrengen in de supervisie en ondersteuning die ik kreeg. Vervolgens ging ik aan de slag met onder andere gedragsexperimenten. En daardoor merkte ik hoe dingen bij haar in elkaar zaten en hoe ik haar van die angst af kon helpen. Dat vond ik heel leuk. Ik merkte dat zij spelenderwijs meer dingen ging doen in de groep, dat zij zich ook meer durfde uit te spreken en ook weer contact ging leggen met vrienden. En dat ze los van de gedragsexperimenten die ik met haar voorbesprak ook zelf dingen ging ondernemen.

Met wie werk je samen? Hoe zijn de verantwoordelijkheden verdeeld?
Sinds oktober ben ik cgw’er. Op dit moment werk ik in een FACT-team en wij hebben een psychiater die eindverantwoordelijk is. Vorige week heb ik gehoord dat ik een nieuwe supervisor, een VGCt’er, heb; hij is een forensisch gespecialiseerde klinisch psycholoog. Met hem ga ik maandelijks behandelinhoudelijk sparren.

Wat vind jij de toegevoegde waarde van de opleiding en registratie?
Mijn kennis van cgt leert me meer diepgang te creëren en betekenis te geven wat je met iemand bespreekt. Dus het heeft meer doel en daardoor ook meer effect. Voor mijn werk nu is delictrecidive heel belangrijk, dus het is wel fijn als je kennis van zaken hebt en weet waar je naartoe werkt in plaats van dat je alleen maar een gesprekje hebt met iemand. Ik denk dat de VGCt goed bezig is met de naamsbekendheid van cgw’ers, maar ik denk dat dat nog wel beter kan omdat het voor veel mensen nog wel een onbekend begrip is.

Waarom moeten zorginstellingen cgw’ers in dienst hebben?
Ik denk dat het belangrijk is dat er cgw’ers zijn voor het stukje diepgang. Over cgt wordt soms makkelijk gedacht. Veel mensen kunnen wel een g-schema maken en ‘dat is dan cgt’. Dat is het natuurlijk niet, als cgw’er kan je veel meer dan dat. Ik denk dat je een goede aanvulling en meerwaarde bent binnen een team. En dat je als cgw’er met een andere blik naar dingen kijkt en daarin adviezen kan geven waardoor je ook met jongeren verder komt.

Lees de brochure Word ook cgw’er