Moeizaam lopende EMDR-behandelingen: over mogelijke oorzaken en oplossingen - Hellen Hornsveld

Hoe ga je te werk als een EMDR-sessie niet naar wens verloopt?

EMDR

In dit webinar van Hellen Hornsveld, bedoeld voor behandelaren die ervaring hebben met het uitvoeren van EMDR, leer je hoe je te werk kunt gaan als een EMDR-sessie niet naar wens verloopt. 

In de eerste plaats wordt besproken hoe een goede voorbereiding de kans van slagen kan vergroten. Verschillende aspecten komen hierbij aan bod, zoals het overwinnen van angst bij de patiënt, een goede uitleg, de keuze van het targetbeeld en de keuze voor de wijze waarop het werkgeheugen zal worden belast.

Ook tijdens het EMDR-proces (desensitisatiefase) heeft de therapeut nog tal van mogelijkheden om het proces bij te sturen en vlot te trekken. Het meest bekend is de zogeheten cognitive interweave maar ook ‘titratietechnieken’ (gericht op ‘verdunning’ van het herinneringsbeeld) en rescriptingstechnieken behoren tot de mogelijkheden. Kennis en vaardigheden vanuit de cgt en de schematherapie kunnen hierbij behulpzaam zijn. Tenslotte is het zo dat niet iedere patiënt met EMDR voldoende geholpen kan worden. Wat zijn de mogelijke redenen en wat zijn andere mogelijkheden?

Na afloop van het webinar weet je:
  • Welke kennis en vaardigheden uit de CGt en Schematherapie je kunt toepassen om vastgelopen EMDR traject vlot te trekken.
  • Wat verschillende redenen zijn waarom een EMDR-sessie niet naar wens verloopt.
  • Tips en tricks voor verschillende fases in een EMDR behandeling.
  • Hoe cognitive interweaves en rescripting interweaves ingezet kunnen worden.
Voor wie

Alle leden van de VGCt die in hun werk EMDR toepassen. Ook niet-leden die ervaring hebben met het toepassen van EMDR kunnen zich aanmelden. Geen VGCt-lid? Vul dan bij VGCt-nummer een – in.

Praktische informatie
  • Het webinar is geaccrediteerd voor 1 punt bij de VGCt, de VEN en FGzPt.
  • Geef hiervoor bij inschrijving je hele VGCt-nummer op! Geen VGCt-lid? Vul dan bij VGCt-nummer een – in.
  • Kosten: gratis tot en met maandag 31 augustus 2020.
Schrijf je in voor het webinar

Over de spreker

Hellen Hornsveld is GZ-psycholoog, EMDR-supervisor en Schematherapeut (senior). Zij is zelfstandig gevestigd als behandelaar, docent en onderzoeker. Haar specialisaties zijn psychotrauma, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving. Haar referentiekaders zijn cognitieve gedragstherapie, EMDR en schematherapie.