Vervolgcursus behandelen van chronische depressie met CBASP

30 augustus, 6 september, 13 september en 8 november 2019

Depressie

Als cognitief gedragstherapeut krijg je vaak cliënten met depressieve klachten in je behandelkamer. Gelukkig zijn depressies relatief goed te behandelen met cgt. Toch knapt een deel van de cliënten hiervan niet op: bij hen blijkt de depressie een hardnekkig en vaak chronisch probleem. Wat doe je dan? Dat leer je in deze vervolgcursus over de behandeling van persisterende depressie door depressie-expert Jenneke Wiersma.

Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) is een behandelmethode speciaal ontwikkeld voor persisterende depressie. CBASP staat inmiddels in verschillende richtlijnen genoemd als eerste keus psychologische behandeling bij persisterende depressie (NICE guidelines, European guidelines, Canadean guidelines). In Nederland is de evidentie van CBASP ook aangetoond, maar er is nog maar een beperkt aantal therapeuten in Nederland getraind.

CBASP maakt het behandelen van langdurig depressieve mensen leuk. Door middel van interpersoonlijke technieken wordt de therapeutische relatie op scherp gezet en leert de cliënt de consequenties van zijn/haar gedrag. Door middel van experiëntiële technieken gaat de cliënt echt ervaren dat het anders kan en worden hardnekkige (vaak vermijdende) interactiepatronen doorbroken.

Opzet

Tijdens de cursus worden deze technieken besproken en geïllustreerd met videomateriaal en rollenspellen. Overeenkomsten en verschillen met bestaande psychotherapievormen worden bediscussieerd.

Voor wie?

Dit is een vervolgcursus voor cognitief gedragstherapeuten in opleiding.
Ook cognitief gedragstherapeuten VGCt en supervisoren VGCt kunnen de cursus volgen. In dat geval telt de cursus als nascholing.

Leerdoel

Meer inzicht verkrijgen in de specifieke problematiek van chronisch depressieve patiënten en leren werken met CBASP.

Docent

Jenneke Wiersma werkt als gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en supervisor VGCt® en onderzoeker. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in het behandelen en onderzoeken van psychische klachten. Ze heeft zich gespecialiseerd in Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP).

Meld je direct aan

 

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier lesdagen:

  • 30 augustus van 9.30 tot 16.30 uur
  • 6 september van 9.30 tot 16.30 uur
  • 13 september van 9.30 tot 17.30 uur
  • 8 november van 9.30 tot 16.30 uur

Locatie: VGCt, Lunettenbaan 57, Utrecht

Catering: voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd

Accreditatie: geaccrediteerd bij de VGCt (25 punten) voor vervolgcursus en voor nascholingsactiviteit 
en bij de FGzPt (35 punten).

Kosten: € 695,- voor VGCt-leden en € 795,- voor niet-leden

Literatuur*: Wiersma JE, van Schaik DJF, van Oppen P. Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) voor de behandeling van chronische depressie. Bohn Stafleu van Loghum, 2015

 

Heb je vragen? Neem dan contact op via congres@vgct.nl 

Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van de VGCt van toepassing.

* De literatuur is niet bij de prijs inbegrepen en moet zelf worden aangeschaft.