Cognitieve gedragstherapie: back to basics - Dirk Hermans

Wat is cgt? Hoe pas je diverse behandelmethodes in in je cgt-proces?

back to basics

"Cognitieve gedragstherapie is veel meer dan een set technieken. Het is een manier van denken" aldus Dirk Hermans. Toch zijn we cgt in toenemende mate gelijk gaan stellen aan de uitvoering van evidence-based technieken. We zijn meesters geworden in protocollair werken, maar lijken daarbij weleens te vergeten waarom we doen wat we doen. En dat is niet verwonderlijk: in de wirwar van nieuwe theorieën en behandelkaders is het gemakkelijk om het spoor bijster te raken en te vergeten waar we vandaan komen. We verliezen onszelf in discussies over wat cgt nu precies is en wat we nu wel of niet tot cgt rekenen. Daarmee lopen we het risico dat verschillende stromingen juist verder uit elkaar groeien en niemand straks elkaars taal nog spreekt.

Dirk Hermans voert ons mee terug naar de gemeenschappelijke basis. Wat maakt ons tot cgt’er en hoe kunnen we vanuit onze theoretische basis nieuwe ontwikkelingen omarmen en integreren met onze praktijken? Lees ook het (nog steeds actuele) interview over dit onderwerp over zijn keynotelezing op het najaarscongres van 2012.

Na dit webinar:
  • Weet je (weer) wat de vier basisprincipes van cgt zijn.
  • Weet je hoe je diverse behandelmethodes binnen het gedragstherapeutisch proces kunt inpassen.
Praktische informatie
  • Alle webinars zijn na de uitzending ook terug te kijken wanneer het jou uitkomt. 
  • Het webinar is geaccrediteerd voor 1 punt bij de VGCt.
  • Geef hiervoor bij inschrijving je hele VGCt-nummer op! Geen VGCt-lid? Vul dan bij VGCt-nummer een – in.
  • Kom je uit België? Meld je dan aan per mail: r.hulsink@vgct.nl
  • De kosten van dit webinar zijn € 30,-
Meld je aan

Dirk Hermans is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Hij is als hoogleraar gedragstherapie en experimentele psychopathologie verbonden aan de KU Leuven. Hermans bestudeert de mechanismen die aanleiding geven tot emotionele problemen en deze in stand houden. Daarin geeft hij vooral aandacht aan geheugen- en leerprocessen. Sinds 1996 is hij als (eerste) auteur betrokken bij de ‘Inleiding tot de Gedragstherapie’, sinds bijna 50 jaar een basisboek voor gedragstherapeuten en gedragstherapeutisch werkers. De laatste volledig herziene editie verscheen in 2017. Dit webinar over grondslagen en nieuwe ontwikkelingen in de cgt sluit aan bij hoofdstuk 5 van dit handboek.