Nieuwe voorzitter bestuur VGCt benoemd

Benoeming Marleen Rijkeboer goedgekeurd door de ledenraad

foto Marleen Rijkeboer 1

De ledenraad heeft afgelopen vrijdag Marleen Rijkeboer (58) benoemd tot nieuwe voorzitter. Zij neemt vanaf 27 maart 2021 het stokje over van Arnold van Emmerik. 

Marleen Rijkeboer is hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, ze is daarnaast hoofdopleider van de BIG-opleidingen tot klinisch psycholoog en psychotherapeut bij RINO Amsterdam, ze behandelt ook zelf cliënten bij G-Kracht Amsterdam en is voorts supervisor en leertherapeut. Ze kwam al vroeg in aanraking met de VGCt, via de registeropleiding tot psychotherapeut. De afgelopen twaalf jaar heeft ze in het bestuur gezeten van de Vereniging voor Schematherapie (VSt), de laatste jaren als voorzitter. In die periode heeft zij haar banden met de VGCt verder aangehaald, via de Koepel voor Effectieve Psychologische Behandelingen, en als redactielid van het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

Wetenschappelijke houding van het vak

Rijkeboer: ’Ik ben een cognitief gedragstherapeut in hart en nieren. Ik voel me zeer betrokken bij de vereniging en ben heel gemotiveerd deze verder te brengen. Eén van mijn missies is meer nadruk te leggen op het belang van theorie voor ons vak. Om een goede cgt-therapeut te zijn, is een wetenschappelijke houding onontbeerlijk; je moet kritisch en onderzoekend blijven kijken naar jezelf, de problemen van de cliënt en de interventies die je inzet. Uiteindelijk zal dat de cliënt dienen, en zullen we zo ook meer kunnen betekenen voor bijvoorbeeld de ‘vergeten groepen’, zoals de mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen.’

Afscheid Arnold van Emmerik

De komst van Marleen Rijkeboer betekent het afscheid van Arnold van Emmerik als voorzitter van de VGCt. In maart 2012 startte Arnold van Emmerik met de portefeuille Wetenschap, en in 2015 werd hij benoemd tot voorzitter. Rijkeboer: ’Onder voorzitterschap van Arnold zijn fantastische vernieuwingen aangebracht, zoals de Koepel, de aangepaste richtlijnen voor de N=1-studie en de nieuwe blik op leertherapie. Zeer inspirerend en ik wil zeker doorgaan op die ingeslagen weg.’

Wij heten Marleen alvast van harte welkom bij de VGCt. 

Binnenkort lees je een uitgebreid artikel in onze papieren nieuwsbrief over Marleen en de koers die zij wil gaan varen met de VGCt.