Rouw ten tijde van corona

Rouwverwerking mag niet vergeten worden in uitzonderlijke tijden

treatment-1327811_1920

Rouw ten tijde van corona, een gevoelig maar noodzakelijk onderwerp. Logischerwijs is heel Nederland in de ban van het nieuwe coronavirus en de maatregelen ter preventie van de verspreiding ervan. Veel minder aandacht lijkt er te zijn voor de rouwverwerking na het overlijden van een geïnfecteerd naaste.

‘We moeten als samenleving niet vergeten dat ook afscheid nemen en rouwverwerking erg belangrijk zijn in deze uitzonderlijke situatie’, aldus bijzonder hoogleraar klinische psychologie Jos de Keijser van de Rijksuniversiteit Groningen. De Keijser is als hoogleraar gespecialiseerd in complexe rouw en de therapeutische behandeling daarvan. 

‘Naasten zouden bijvoorbeeld in beschermende pakken afscheid moeten kunnen nemen en bij uitvaarten zou een dienst meerdere malen kunnen plaatsvinden. Op die manier kan toch iedereen die daar behoefte aan heeft afscheid nemen van een overledene, zonder te veel mensen bijeen te brengen die elkaar potentieel zouden kunnen besmetten.’, vervolgt De Keijser. ‘Verder zou ook een dienst online volgen tot de mogelijkheden kunnen behoren.’

De rol van cognitieve gedragstherapie

Daarnaast wijst De Keijser op het feit dat er mogelijk sentimenten spelen die redelijk uniek zijn voor deze crisis als het gaat om rouwverwerking. 'Iemand heeft bijvoorbeeld een naaste besmet, waarna deze ziek is geworden en aan de gevolgen daarvan is overleden. Mensen kunnen in dat geval blijven zitten met schuldgevoelens, zich verantwoordelijk voelen en zichzelf verwijten dat ze een hand hebben gehad in de dood van de overledene.’

‘Met cognitieve gedragstherapie is het mogelijk om samen met een therapeut deze gedachten te onderzoeken en de intentie en de uitkomst van gedrag van elkaar te scheiden. Soms is de intentie goed geweest maar de uitkomst onverwacht pijnlijk en negatief. Therapie kan helpen om te ontdekken welke gedachten realistisch zijn en welke minder om op die manier om te leren gaan met de schuldgevoelens die na zo’n gebeurtenis kunnen optreden.’, besluit De Keijser.

De Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) maakt zich hard voor een mentaal gezonder Nederland met  bewezen effectieve psychologische behandelingen, in het bijzonder gebaseerd op cognitieve gedragstherapie Worstel je met je met schuldgevoelens en zelfverwijt naar aanleiding van het overlijden van een dierbare? Lees op onze site meer over de waarde van cognitieve gedragstherapie of vind een professionele therapeut via onze online tool.