Inhoud en doel
Agressief gedrag, seksueel overschrijdend gedrag, grensoverschrijdend gedrag: je hoort er veel over in de media. Herken jij dit ook terug in jouw behandelkamer? Hoe herken je grensoverschrijdend gedrag, welke behandelinterventies kun je hiervoor inzetten en welke invloed heeft dit gedrag op de therapeutische relatie?
Emotieregulatieproblemen kun je zien als een belangrijke transdiagnostische factor bij grensoverschrijdend gedrag. Wat is gezonde emotionele ontwikkeling? Wanneer wordt het problematisch? En vooral: wat doe je dan?
In deze cursus verdiepen we ons eerst in emotieregulatie, om vervolgens te kijken naar grensoverschrijdend gedrag. Je leert het gedrag herkennen, plaatsen in de ontwikkeling, de context en het systeem. Ook staan we stil bij de samenhang van deze problematieken. Bovendien krijg je handvatten voor het behandelen van zowel emotieregulatieproblemen als grensoverschrijdend gedrag.
Het gedragstherapeutisch proces, en cognitieve gedragstherapie zijn in deze cursus de rode draad. We kijken naar de problematiek vanuit de cgt. We maken gedragsanalyses voor jongeren en volwassenen, om verbanden inzichtelijk te maken. We stellen behandelplannen op en oefenen met diverse cognitief gedragstherapeutische interventies en gesprekstechnieken. Ook besteden we veel tijd aan jouw rol als therapeut bij deze complexe casuïstiek. Wat doet dit met jou? Wat is jouw rol en hoe bouw je een goede therapeutische relatie op?
Onze werkwijze : minder cursusdagen, meer online elementen, evenveel punten.
De cursus bestaat uit 3 klassikale cursusdagen. In deze cursusdagen staat het oefenen aan de hand van (eigen) casuïstiek en rollenspellen centraal. We bespreken de theorie die je in de voorbereiding doornam met elkaar en koppelen dit aan jouw eigen werkpraktijk.
De voorbereiding bestaat uit het lezen van literatuur en het maken van toepassingsopdrachten, waarmee je dat wat je geleerd hebt tijdens de klassikale dagen in de praktijk toepast.
Daarnaast bestaat de voorbereiding van elke cursusdag uit een geaccrediteerde e-learning. Hierin bekijk je theoriepresentaties, waarin de docent de literatuur verder uitlegt en verdiept, en een introductie geeft op diverse thema’s die klassikaal verder uitgewerkt worden.
Ook krijg je kijkopdrachten. Je krijgt video’s van casussen te zien, waar je vragen bij maakt. Ten slotte bestaat elke e-learning ook uit een zelftest, discussiestelling en een terugblik op de voorbereiding.
Reken op ongeveer 11 uur voorbereiding per cursusdag.
Flipping the classroom
Deze manier van werken noemen we ‘flipping the classroom’. Dit houdt in dat de theorie niet in de klas, maar voorafgaand aan de cursusdag via e-learning gedeeld wordt. Zo blijft er klassikaal meer ruimte over voor oefenen, doen en ervaren. Onderzoek toont aan dat deze manier van lesgeven leidt tot beter leerresultaten en meer betrokkenheid dan een traditionele opzet, waarin theorie klassikaal aangeboden wordt.
Docent
Judith Yntema is orthopedagoog, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCt. Psychologenpraktijk Yntema is op 1 juli 2011 heeft Judith ‘Psychologenpraktijk Yntema’ opgericht. Vanuit de praktijk is zij werkzaam als hoofddocent voor PAO-Psychologie. Daarnaast werkt zij als supervisor, werkbegeleider, projustitia rapporteur voor het NIFP (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie).
Informatie en aanmelding
Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht op https://pao.nl/blended-cursus-emotieregulatieproblemen-en-grensoverschrijdend-gedrag/