Basiscursussen voor cgt’ers i.o.

Blended basiscursus cognitieve gedragstherapie volwassenen (ONLINE)

Eerste fase van opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut VGCt

In deze, volgens de richtlijnen van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) opgezette, basiscursus maakt de cursist op zowel theoretisch als praktisch niveau kennis met de denk- en werkwijze welke wordt gehanteerd binnen de cognitieve gedragstherapie.
Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectieve methode voor de behandeling van een breed scala aan psychische klachten, waarbij het essentieel dat gedegen en vakkundig wordt ingezet.

Deze basiscursus bestaat uit een inleidend deel en een verdiepingsdeel. In het inleidende deel maak je (nader) kennis met de cognitieve gedragstherapie en komen vooral de geschiedenis van de cognitieve gedragstherapie, inleiding in de leerprincipes en inleiding in het gedragstherapeutisch proces aan de orde.

In het verdiepingsdeel ligt de nadruk op verdieping in de leerprincipes en het gedragstherapeutische proces en op de cognitief gedragstherapeutische interventies en technieken.

Het gedragstherapeutisch proces vormt de rode draad van deze basiscursus. We behandelen dit vanuit een gedragstherapeutisch en geïntegreerd cognitief-gedragstherapeutisch perspectief. In het inleidend deel komen de fases van het gedragstherapeutisch proces aan de orde en ligt de nadruk op het vertalen van de leerprincipes en andere theoretische concepten naar de praktijk. Dus het doorvertalen ervan in de gedragsanalyses en het behandelplan.

De vaardigheden die we in het inleidend deel behandelen en oefenen, zoals het opzetten van de holistische theorie en het maken van functie- en betekenisanalyses, staan vooral in dienst van het opstellen van een verantwoord behandelplan.

In het verdiepingsdeel ligt de nadruk op het toepassen van cognitief-gedragstherapeutische, cognitieve en protocollaire behandelingen bij angststoornissen, stemmingsstoornissen en relatieproblemen. De vaardigheden die we in het verdiepingsdeel behandelen en oefenen, zoals het uitvoeren van specifieke interventies, staan in dienst van het verantwoord uitvoeren van het behandelplan.

Deze basiscursus is toegespitst op de diagnostiek en behandeling van stoornissen bij volwassenen (en ouderen). Dit doen we echter vanuit algemene principes en technieken. Hierdoor kan een groot deel van het geleerde ook worden toegepast op kinderen en jeugdigen.

Dit alles leer je door klassikale en online componenten: je hebt minder cursusdagen, meer online elementen, maar evenveel punten.

Lees hier het interview met Gerbrand van Hout ‘Cognitieve gedragstherapie: Het fundament is heel sterk‘.

 

Kernpunten

  • na afloop van deze cursus kun je zelfstandig (basale) cognitieve gedragstherapie uitvoeren onder supervisie;
  • speciale aandacht voor het gedragstherapeutisch proces, leerprincipes, cognitief-gedragstherapeutische diagnostiek, interventies en technieken;
  • diagnostiek en behandeling van angst- en stemmingsstoornissen;
  • toepassing bij (jong)volwassenen (en ouderen);
  • blended programma: 12 cursusdagen en uitgebreide e-learnings voorafgaand aan de cursusdagen, inclusief oefenen met virtuele cliënten.

Waarom kiezen voor PAO Psychologie?

PAO heeft deze basiscursus opgezet volgens het blended learning concept. Dit betekent dat je ter voorbereiding op de klassikale cursusdagen niet alleen literatuur leest, maar dat je daarnaast online ook….

  • de theoretische basiskennis tot je neemt middels een videopresentatie,
  • gedragstherapeutische vaardigheden oefent met virtuele cliënten,
  • discussieopdrachten en vragen maakt om na te gaan of je de stof hebt begrepen.

Omdat je dus al veel uren online maakt, zijn er slechts 12 klassikale cursusdagen. In die klassikale dagen kan het toepassen van het geleerde centraal staan want er is simpelweg meer tijd en ruimte voor discussie en uitwisseling van ervaringen en kennis met mededeelnemers en de docent. Dit vindt plaats middels de inbreng van eigen casuïstiek én actieve werkvormen .

Met deze gerichte voorbereiding, méér wisselwerking tussen cursus en werkpraktijk, méér tijd voor het oefenen van vaardigheden, haal je jouw persoonlijke leerdoelen sneller en effectiever.

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie en voor aanmelding kun je terecht op de cursuspagina.

Praktische informatie:

Datum 08 december 2022 t/m 12 oktober 2023
Plaats Utrecht
Locatie evenement Online
Kosten 2450
Categorie Basiscursussen voor cgt’ers i.o.
Organisatie PAO Psychologie
Geaccrediteerd door VGCt, NIP ELP, NIP A&G, VSR, POH-GGZ, FGzPt
oval